zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Novo mesto

Tačke niso za vroč asfalt

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.06.2016 15:40

Visoke temperature in soparno vreme ne obremenjuje samo nas, temveč tudi ljubljenčke vseh vrst; zato poskrbite tudi za njihovo udobje. Marsikdo pa nevede svojem štirinožnem prijatelju lahko prej škodi kot pa koristi.

Govorimo o sprehodih na vročem asfaltu. Zanimiva značilnost psov je, da se ne potijo skozi kožuh, temveč skozi gobec in – tačke. Koža na podplatih vašega psa je najdebelejša in najmočnejša koža na njegovem telesu. Absorbira vse pritiske in šoke, ki prežijo na tleh in s tem pomaga sklepom pri njihovem delu med stanjem, tekom ali hojo.
In ravno zaradi njihove funkcije so pasje tačke eden izmed najbolj izpostavljenih delov telesa in se lahko hitro poškodujejo.

Najbolje je, da vsak večer pregledamo tačke svojega psa. Takšna večerna rutina nam ne bo vzela veliko časa, hkrati pa nam bo zagotovila, da se naš pes nocoj ni poškodoval in da zjutraj ne bo trpel med sprehodom. Prepričajmo se, da se ni nič zataknilo med njegove prste in da so blazinice čiste.
Tipične poškodbe tačk so:
odrgnine, raztrganine, vbodi od trnja, opekline in mehurji na blazinicah, suhe ali razpokane blazinice, tujki med prsti

Kako lahko pomagamo?
Opeklino na njegovih stopalih boste prepoznali po ohlapni koži – mehurju ali pa bo za seboj odpadla koža pustila rdečo, zagnojeno rano.

Najboljša stvar, ki jo lahko storite je, da njegovo tačko operete z antibakterijskim sredstvom in jo povijete dokler se poškodba ne pozdravi. Če ima vaš pes mehurjasto opeklino, boste najprej morali počakati na to da se koža sama odstrani.

Blazinice so naravno grobe, saj opravljajo takšne funkcije, ki jih nežna koža ne bi prenesla. Če je koža na tačkah razpokana, se bo v razpokah začel nabirati prah in umazanija, kar lahko povzroči veliko škodo ali resno infekcijo. Prav tako so razpokane blazinice izredno boleče za psa. Najboljša je uporaba posebnega mazila za zaščito tačk.

Nikar ne uporabljajte vašega vlažilca za roke, saj ta pasje blazinice lahko naredi veliko mehkejše in zato še bolj občutljive.
Običajno so za to krivi mali kamenčki iz tal, koščki trave, posušeno blato ali pa cello pasja prepletena dlaka. Najverjetneje boste takšen problem odstranili s pinceto ali škarjicami.

Seveda se nesreče lahko zgodijo, vendar lahko preprosto zmanjšate tveganje s tem, da redno preverjate, če se na vašem vrtu ali na poti po kateri se sprehajate s svojim psom, nahajajo kakšni ostri predmeti in s tem, da se kadar ste na sprehodu z vašim psom, izogibate hoji po prevroči površini.