Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice NM

Tako mrzlo marca ni bilo že 50 let

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
25.03.2013 13:15

Zaradi prodora mrzlega polarnega zraka so trenutno po Sloveniji zimske razmere z nizkimi temperaturami. Tako mrzlo konec marca ni bilo že 50 let, je dejal dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Tudi skupna količina snega letošnjo zimo je med največjimi v zadnjega pol stoletja. Takšno vreme zaenkrat nima posebej negativnega vpliva na vegetacijo.

Nad Jadranom je nastalo ciklonsko območje, zato se je dotok mrzlega polarnega zraka iznad Srednje Evrope proti Sloveniji še nekoliko okrepil. Tako je območje Slovenije že v nedeljo preplavil mrzli zrak, današnje temperature pa so še nekoliko nižje in so povsod po Sloveniji kar nekaj stopinj pod ničlo. Podobno mrzlo bo danes ves dan in tudi še večji del torka, je pojasnil Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso).

Sneženje se pojavlja občasno, od juga pa prihajajo k nam vedno novi padavinski pasovi, zato se bo sneženje nadaljevalo še približno 24 ur z manjšimi presledki. Največ snega bo do torka zvečer, ko bo sneženje ponehalo, predvidoma zapadlo v hribovitih krajih predvsem južne Slovenije, in sicer blizu 25 centimetrov, po nižinah pa od 5 do 15 centimetrov.

V gorah še vedno velja znatna nevarnost snežnih plazov, predvsem zaradi močnejšega sneženja v preteklem tednu, je opozoril Gregorčič. V gorah je vreme zelo neprijazno, saj je vetrovno in mrzlo. Na višini 1500 metrov so temperature pod minus 10 stopinja Celzija.

Prvi bolj primeren dan za obisk gora bo šele sreda, verjetno pa bo tudi edini v tem tednu, ki bo prinesel tudi nekaj sonca, saj od četrtka naprej kaže na občasno deževje. V gorah oz. visokogorju bo snežilo tudi ob koncu tedna, ko se zna nevarnost snežnih plazov še bolj povečati, drugje pa kaže na deževne velikonočne praznike.

Temperature bodo šle od sredine tedna počasi navzgor, ob koncu tedna bodo med 5 in 10 stopinjami Celzija, kar je za konec marca še vedno razmeroma hladno, je dejal meteorolog.


Letošnja zima je bila ena bolj sneženih v zadnjih 50 letih. Več snega je zapadlo le v zimah 1968/1969 in 1969/1970. Podatki o skupni količini zapadlega snega kažejo, da je v Ljubljani letošnjo zimo zapadlo skoraj 250 centimetrov snega, na Kočevskem blizu 500 centimetrov, prav tako v Ratečah. Ker pa so bila vmes toplejša obdobja, je sneg sproti tudi kopnel in potem znova zapadel.

Mrzlo vreme, ki smo mu priča te dni, ne bo posebej vplivalo na vegetacijo, ker ni bilo letos še nobenega toplejšega obdobja, ki bi povzročilo razvoj vegetacije. Velike količine snega čez zimo pa so samo obogatile vodne zaloge, negativnih učinkov pa ne vidimo, je še dejal Gregorčič.

Arso je sicer za danes izdal opozorilo, da se zaradi sneženja in nizkih temperatur lahko poslabšajo vozne razmere. Po nižinah Primorskem bo sicer večinoma deževalo, a na prehodu med Notranjsko in Primorsko lahko pričakujemo močno poslabšane vozne razmere, navajajo na Arsu.

Za danes je napovedana tudi močna burja. V sunkih bo predvsem v Vipavski dolini lahko dosegala hitrost med 100 in 130, na Obali pa med 70 in 100 kilometrov na uro.

Danes čez dan in zvečer bo močno okrepljeno tudi valovanje morja. Zaradi valovanja lahko morje poškoduje izpostavljene dele obale, zlasti na območju Pirana, še opozarjajo na Arsu.

Gregorčič o zimskih razmerah


Gregorčič o nizkih temperaturah