prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

tuš, bregana, obrežje, mejni prehod Svet24.si

FOTO: V koloni pred mejnim prehodom si je ...

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

duh, maxine-hughes Odkrito.si

Poklicala je duhovnika, ko je na posnetku videla ...

renato-de-santa Odkrito.si

Pozor, nazorno! Raper si je dal odreti kožo!

Novice Črnomelj

FOTO: Gibajte se brezplačno!

Piše: STA

Čas objave:
15.10.2018 15:07

Vseslovenska športno medgeneracijska akcija Simbioza Giba bo že peto leto zapored spodbujala k gibalno-športnim aktivnostim in ozaveščala o zdravem življenjskem slogu. V tednu dni bo na skoraj 500 različnih lokacijah po Sloveniji omogočena brezplačna vadba za vse generacije.

Letošnja akcija, ko po besedah organizatorjev "Slovenija postane največji športni poligon za medgeneracijsko druženje", bo potekala pod geslom Gibanje je življenje in življenje je gibanje. Tako kot pretekla leta pa je njen cilj promocija zdravega in aktivnega življenja ter staranja, so med drugim sporočili organizatorji.

Na skupaj 493 lokacijah po Sloveniji bodo brezplačno predstavljali nove in obstoječe vadbe za vse generacije. Po ocenah organizatorjev bo tudi letos aktivno gibalo na tisoče mladih in starejših. Sodeluje pa lahko kdorkoli. Lokacijo ali aktivnosti v bližini kraja bivanja je mogoče najti na interaktivnem zemljevidu.

Otvoritev vseslovenske prostovoljske akcije na področju gibanja in medgeneracijskega sodelovanja se je odvijala danes v Domu starejših občanov Črnomelj, akcija pa bo potekala do 22. oktobra.  Na otvoritvenem dogodku se je gibalo približno 120 ljudi, od tega 41 otrok iz vrtca, ter približno 70 stanovalcev DSO Črnomelj, skupaj z zaposlenimi in ekipo Simbioza ter gosti. S tem so že dopoldne uradno sprožili energijo medgeneracijskega gibanja po Sloveniji - že samo danes so se gibali mladi in stari na več kot 100 lokacijah. 

Po besedah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) redna, zadostna in primerna telesna dejavnost ter aktiven življenjski slog namreč pripomoreta k varovanju, ohranjanju in krepitvi zdravja. Kljub temu pa je glede na zadnjo raziskavo o tem, kako Slovenci skrbimo za zdravje, zadostno zmerno telesno intenzivno dejavnih manj kot tretjina prebivalcev, piše na spletni strani NIJZ.


Raziskava, v kateri so zbrani podatki iz leta 2016, kaže tudi, da se je delež tistih, ki dosegajo priporočeno količino telesne dejavnosti za ohranjanje zdravja, v zadnjih štirih letih nekoliko zmanjšal.

Priporočena količina telesne dejavnosti za odrasle je po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije sicer 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden. Lahko pa gre tudi za enakovredno kombinacija obeh intenzivnosti, pri čemer se seštevajo vse dejavnosti, ki trajajo vsaj 10 minut skupaj.

Zmerna intenzivna telesna dejavnost je po navedbah NIJZ tista dejavnost, pri kateri se ogrejemo in občutimo nekaj napora ter postanemo nekoliko zadihani.

Simbioza Giba je lani povezala skupaj 313 različnih lokacij, v akciji pa je sodelovalo več kot 23.000 ljudi. Vsakoletne akcije potekajo prostovoljsko in so brezplačne za sodelovanje, najpogostejše lokacije vadb pa so šole in vrtci. Med vsemi aktivnostmi pa je najbolj priljubljena in množična aktivnost medgeneracijski pohod, so v vabilu zapisali organizatorji.

Projekt sicer sofinancira ministrstvo za zdravje, njegovi partnerji pa so med drugim NIJZ, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Zveza društev upokojencev Slovenije in Olimpijski komite Slovenije.