Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Trebnje

Teden cvička se seli v Trebnje

Piše: Radio Krka, sta

Čas objave:
13.02.2016 19:18

Tradicionalni Teden cvička, največjo dolenjsko vinogradniško-turistično prireditev, bo Zveza društev vinogradnikov Dolenjske po dveh letih prirejanja v Kostanjevici na Krki preselila v Trebnje.

Tja ga selijo zaradi dobrih prometnih povezav in na povabilo občine, ki bo po besedah župana Alojzija Kastelica omenjeno prireditev podprla s 35.000 evri.

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše je v petek na novinarski konferenci v Trebnjem povedal, da bodo za organizacijo 44. Tedna cvička poskrbela trebanjska vinogradniška društva, na tridnevnem dogajanju pa pričakujejo najmanj 7000 obiskovalcev.

Osrednje prireditve Tedna cvička bodo od 6. do 8. maja potekale na 1000 kvadratnih metrih pokritih površin pred trebanjsko občinsko stavbo, festival pa bo povezal tudi več prireditev, povezanih z vinom in vinogradništvom, drugje po Dolenjskem ter v Posavju.

Kot so navedli organizatorji, kot uvod v Teden cvička na Čatežu pri Trebnjem v začetku aprila pripravljajo ocenjevanje zadnjega dolenjskega vinskega pridelka, ki je, kot so zagotovili, izredno in nadpovprečno kakovosten.

Med osrednjimi prireditvami so med drugimi opozorili na otvoritveno povorko dolenjskih vinogradniških društev, kronanje zmagovalca med pridelovalci cvička in cvičkove princese, imenovanje ambasadorja cvička, tematsko okroglo mizo, podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom, pokušino dolenjskih vin, priložnostni zbornik, zabavni spored in 5. pohod po Slakovi poti, ki ga pripravljajo na novomeški Trški gori.

Po Jakšetovih besedah so se za preselitev prireditve v Trebnje odločili tudi zaradi lažje izvedbe, možnosti okrepljenega obiska in boljših cestnih ter železniških povezav.

Trebnje namreč leži na pomembnem prometnem križišču in ob dolenjski avtocesti na približno pol poti med Novim mestom in Ljubljano. Povezuje tudi območja Suhe krajine, Mirnske doline in Posavja, le dober lučaj od osrednjega trebanjskega prizorišča pa je železniška postaja, na kateri načrtujejo tudi prihod in odhod posebnega vlaka iz Ljubljane, je še pojasnil Jakše.

Novinarske konference se je udeležil tudi trebanjski župan Kastelic, ki je dejal, da so se za gostovanje Tedna cvička odločili zaradi dobrih izkušenj iz leta 1983. Trebanjska občina pa sklop omenjenih turistično-enoloških prireditev razume kot dobro turistično in predstavitveno priložnost, je še povedal župan.

Tradicionalni Teden cvička so dolenjski vinogradniki pred selitvijo v Kostanjevico na Krki vrsto let prirejali v Novem mestu, še pred tem pa tudi drugje po Dolenjskem.