kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Teden kultur prinaša žur

Piše: oglasno sporočilo

Čas objave:
15.09.2021 11:30

Po letu koronskega premora se v središče Novega mesta vrača tradicionalni festival Teden kultur.

Doživeli boste lahko utrip in vzdušje različnih dežel, ne da bi odpotovali, si privoščili kulturne in kulinarične užitke: koncerti, svetovna kulinarika, lutke, živa knjižnica … Letos je festival sicer krajši (le dva dni), a zato nič manj zabaven in odštekan.

V petek, 17. septembra se obeta Žur vseh kultur med 16. in 20. uro na novomeškem Glavnem trgu. V primeru dežja dogodek odpade. Na dogodku bomo lahko izkusili svetovno kulinarika, koncerti, ples, poslikave obrazov, stojnice in čudesa različnih kultur.
Med drugim vas čakajo:

  • prava bosanska kava, ki jo popijete iz filđana v dobri družbi okoli sinije
  • mednarodna izmenjava oblačil + zbiranje odsluženih škatlic za CD-je – prinesite svoja ohranjena oblačila, ki jih ne potrebujete več, in jih zamenjajte za druga (več).
  • kolo sreče: preverite, koliko veste o evropskih državah, in si prislužite praktične nagrade
  • skok v Korejo: zapišite svoje ime v korejščini, preverite, kako vam pristoji njihovo tradicionalno oblačilo hanbok
  • delavnice: kaligrafija, taichi, poslikava obraza, strip
  • salsa Venezuela: zaplešite z venezulesko profesionalno plesalko
  • … in še in še

V soboto, 18. septembra bo svoja vrata med 10. in 13. uro odprla Živa knjižnica. Dogajanje bo potekalo na Glavnem trgu (v primeru dežja pa v prostorih Knjižnice Mirana Jarca). Namesto knjig si bomo lahko za 15-minutni klepet ‘izposodili’ sogovornike z (ne)navadnimi usodami. Podobna je običajni knjižnici, le da so ‘knjige’ v njej ljudje z (ne)navadnimi usodami. ‘Izposodili’ si boste lahko bivšega odvisnika, veganko, geja, Rominjo, … in preverili, kaj drži in kaj ne.


V soboto ob 11. uri bo na sporedu tudi lutkovna predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn v izvedbi lutkovnega gledališče FRU-FRU in Društva Hiša otrok in umetnosti. Predstava bo trajala pol ure. V primeru dežja bo predstava v atriju Knjižnice Mirana Jarca. Igriva in humorna zgodba najmlajše uči sprejemanja raznolikosti in spoštovanja. V družini Belimuc so bili od nekdaj vsi beli in zdaj pričakujejo nov naraščaj. Ko zaslišijo nežno mijavkanje, pa osuplo obstojijo, saj je med samimi majhnimi belimi kepicami drobna črna glavica.
Primerno za otroke od 2. do 6. leta starosti.

Koncert argentisnko-kubansko-slovenske zasedbe las Cuerdas, ki naredi totalen žur bo v soboto ob 19. uri na Glavnem trug (v primeru dežja: Kulturni center Janeza Trdine). Reggae, ska, rock, rap in latino so zvrsti, iz katerih črpa svoj navdih skupina Las Cuerdas. Njeni člani prihajajo iz Argentine, Kube in iz Slovenije. Zasedba deluje že več let in je nastopila na številnih festivalih, odlikuje pa jo močna pihalna sekcija. Zasedbo sestavljajo Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta (vokal), Pablo Vitali (kitara), Pavel Čebašek (bobni), Leon Slabe (trobenta), Uroš Zupan (bas) in Erik Marenče (klaviature).

Pogovor s Tino Cigler o Tednu kultur