dvojčici Dobra karma

Psihološki test: postavljate trdne ali krhke ...

5_miha perat Svet24.si

FOTO: Miha Perat uspešno okreva po operaciji

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

komen, polave Svet24.si

FOTO: Voda zalila prvo nadstopje gradu Štanjel, ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

will-smith, jason-derulo Odkrito.si

Will Smith ostal brez zob

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Novice Novo mesto

Težave z Romi se poglabljajo

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.07.2020 08:59

Tudi iz vasi Mihovica pri Šentjerneju poročajo o vse težjem sobivanju z romsko populacijo.

Vaščani krivca vidijo v državi, ki s politiko samo še poglablja prepad z večinskim prebivalstvom. Med nedavnimi hišnimi preiskavami v več romskih naseljih na Dolenjskem so policisti eno opravili tudi pri Romu na Mihovici in takrat je ta čez ograjo, k sosedom, odvrgel tri v plenice zavite pištole. Policija jih je seveda našla, Romi pa so za prijavo okrivili soseda, čeprav s tem ni imel nič.

Naslednjo noč so mu maščevalno polomili več dreves, imetje pa so mu uničevali tudi že v preteklosti. Predstavnik tamkajšnje vaške skupnosti Andrej Brečko pravi, da je sobivanje nemogoče, saj se dnevno vrstijo tatvine, grožnje, ustrahovanja in streljanje. Vendar poudarja, niso vsi Romi enaki, a tisti, ki si želijo spremembe, jim nasilne skupine znotraj romske skupnosti to preprečujejo.

Pred dnevi je vas prvič obiskal predstavnik države, sekretar na notranjem ministrstvu Anton Olaj. Pred leti je bil na čelu Policijske uprave Novo mesto, zato problematiko sobivanje z Romi v naši regiji zelo dobro pozna. Vaščane je pozval, naj državi predlagajo sistemske rešitve, saj se na tem področju zagotovo obetajo spremembe.

Ob tem pa povejmo še, da je napadeni 17-letni fant iz Novega mesta, ki ga je v Župančičevem sprehajališču v Novem mestu napadla in pretepla četverica nasilnežev, prestal operacijo zlomljene čeljusti in je že v domači oskrbi. Šest tednov bo na tekoči hrani, saj mu poškodba onemogoča uživanje česa konkretnejšega. Najstnik je po dogodku še vedno v šoku. Tako kot celotna družina, pa se boji romskega maščevanja.