katerina tikhonova Svet24.si

Putinovo hčerko "dobili" v Nemčiji. Neverjetno, ...

volodimir zelenski Svet24.si

Zelenski vrača udarec Kissingerju

nkbm_bobo Necenzurirano

Povezave z Rusi ogrožajo madžarski prevzem Nove ...

tonin tank blato Reporter.si

Tonin zmanjšuje slovenske kontingente v mirovnih ...

bojkic 1 Ekipa24.si

Grozljivo! Član slovenskega prvoligaša brutalno ...

David Urankar Odkrito.si

David Urankar: »Z ekipo že komaj čakamo na ...

simon rožman Ekipa24.si

Senzacija! Simon Rožman zapušča Celje, ...

Novice Novo mesto

Težave z Romi se poglabljajo

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
10.07.2020 08:59

Tudi iz vasi Mihovica pri Šentjerneju poročajo o vse težjem sobivanju z romsko populacijo.

Vaščani krivca vidijo v državi, ki s politiko samo še poglablja prepad z večinskim prebivalstvom. Med nedavnimi hišnimi preiskavami v več romskih naseljih na Dolenjskem so policisti eno opravili tudi pri Romu na Mihovici in takrat je ta čez ograjo, k sosedom, odvrgel tri v plenice zavite pištole. Policija jih je seveda našla, Romi pa so za prijavo okrivili soseda, čeprav s tem ni imel nič.

Naslednjo noč so mu maščevalno polomili več dreves, imetje pa so mu uničevali tudi že v preteklosti. Predstavnik tamkajšnje vaške skupnosti Andrej Brečko pravi, da je sobivanje nemogoče, saj se dnevno vrstijo tatvine, grožnje, ustrahovanja in streljanje. Vendar poudarja, niso vsi Romi enaki, a tisti, ki si želijo spremembe, jim nasilne skupine znotraj romske skupnosti to preprečujejo.

Pred dnevi je vas prvič obiskal predstavnik države, sekretar na notranjem ministrstvu Anton Olaj. Pred leti je bil na čelu Policijske uprave Novo mesto, zato problematiko sobivanje z Romi v naši regiji zelo dobro pozna. Vaščane je pozval, naj državi predlagajo sistemske rešitve, saj se na tem področju zagotovo obetajo spremembe.

Ob tem pa povejmo še, da je napadeni 17-letni fant iz Novega mesta, ki ga je v Župančičevem sprehajališču v Novem mestu napadla in pretepla četverica nasilnežev, prestal operacijo zlomljene čeljusti in je že v domači oskrbi. Šest tednov bo na tekoči hrani, saj mu poškodba onemogoča uživanje česa konkretnejšega. Najstnik je po dogodku še vedno v šoku. Tako kot celotna družina, pa se boji romskega maščevanja.