edo muric Svet24.si

Edo Murić : septembra bom drugič očka!

strela Svet24.si

Med sprehodom je usekalo, moški po udaru strele v...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

kraljica-elizabeta-charles Odkrito.si

Je kraljica sploh še ŽIVA?!

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Novice Kočevje/Metlika/Novo mesto

Tonin v Metliki tudi o dodatnih olajšavah za operativne gasilce

Piše: STA

Čas objave:
13.11.2021 06:48

Minister za obrambo Matej Tonin je v okviru vladnega obiska jugovzhodne Slovenije obiskal institucije obrambnega resorja na tem območju. Med drugim se je sestal s kočevskim županom Vladimirjem Prebiličem ter obiskal enoto za specialno delovanje, ki deluje na Škrilju.

Tonin se je s kočevskim županom pogovarjal tudi o cepljenju proti covidu-19, h kateremu je kočevska občina spomladi pristopila zelo organizirano in cepila visok odstotek prebivalstva. Tudi sedaj je v občini Kočevje veliko zanimanja za tretji odmerek cepiva.

Minister in župan sta se pogovarjala tudi o sodelovanju lokalne skupnosti z enoto za specialno delovanje, ki deluje na Škrilju. Strinjala sta se, da je sodelovanje dobro, župan Prebilič ga je označil kot primer dobre prakse sodelovanja med civilnim in vojaškim segmentom. Tonin je omenjeno enoto tudi obiskal ter se seznanil z njihovimi izzivi.


Beseda je tekla tudi o pridobivanju evropskih sredstev za soočenje s posledicami podnebno pogojenih nesreč. Sredstva predvidevajo gradnjo treh podcentrov, eden od njih pa bi lahko stal na Kočevskem. Ob koncu obiska v Kočevju je bil Tonin navzoč pri podpisu pogodbe med Gasilsko zvezo Kočevje in Občino Kočevje za nakup treh gasilskih vozil.

Svoj del vladnega obiska je Tonin zaključil na obisku Prostovoljnega društva Metlika, ki je s 152 leti najstarejše slovensko gasilsko društvo. Z gasilci in predstavniki občine je govoril o različnih ukrepih, ki izboljšujejo status gasilstva, med drugim tudi o načrtovanih spremembah zakona o dohodnini, ki predvideva dodatne olajšave za operativne gasilce.

Tonin je sicer obisk v jugovzhodni regiji začel že v četrtek, in sicer v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu, kjer usposabljajo pripadnike SV za sodelovanje s policijo za pomoč pri nadzoru državne meje. V četrtek je Tonin obiskal še Prostovoljno gasilsko društvo Šmarjeta ter podjetje Arex iz Šentjerneja.