janez janša Svet24.si

Janša naredil analizo in napovedal prihodnost

frida Svet24.si

Groza v Slovenj Gradcu: "Mucko je ustrelil in ...

matej tonin, janez janša Necenzurirano

Od Kučanovega sina do "najboljše vlade"

predsedniske volitve pirc musar logar pl Reporter.si

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja:...

argentinska navijačica Ekipa24.si

V navalu navdušenja je argentinska navijačica ...

Fizično sem kar pripravljen na koncerte, ki prihajajo Odkrito.si

Žan Serčič: »To je občutek, ki te zasvoji!«

ceferin Ekipa24.si

Aleksander Čeferin spet udaril z vso silo: Kdo so...

Novice Ljubljana

Druga polovica meseca prinaša mokre dni

Piše: STA

Čas objave:
16.09.2021 13:17

V septembru smo imeli nadpovprečno toplo vreme. Po daljšem sušnem obdobju pa so vremenski obeti od danes ponovno bolj mokri. Postopno bo nad naše kraje pri tleh pričel dotekati bolj vlažen zrak z območja zahodnega dela Sredozemlja. Ponoči bodo padavine zajele vso Slovenijo. Malo se bo tudi ohladilo, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Septembra smo beležili precej tople dni. Najvišja temperatura zraka se je v zadnjih treh dneh v notranjosti Primorske povzpela nad 30 stopinj Celzija, v Biljah pri Novi Gorici pa se je včeraj segrelo kar do 31,8 stopinje Celzija. Letošnje poletje je bilo nadpovprečno vroče in razmeroma tudi sušno. Po besedah meteorologa Blaža Štera je bilo celo šesto najbolj vroče, marsikje - deli Notranjske in Dolenjske - pa med najbolj sušnimi do sedaj. Padli sta zgolj dve tretjini običajne količine padavin.

September je bil do sedaj prav tako večinoma suh. Krajevno je bilo nekaj malega dežja zgolj v začetku meseca. Na sušo pa opominjajo tudi posušeno rastje in drevesa, ki kljub poletnim razmeram dobivajo vse bolj jesensko podobo. Zelo nizki so tudi vodostaji površinskih voda, opozarjajo.

Od danes pa lahko pričakujemo nekaj več padavin. Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo in vzhodno Evropo bo namreč oslabelo, v višinah pa bo zračna masa celo iz subtropskega dela Atlantika. Kot je napovedal Šter, že popoldne lahko pričakujemo krajevne nevihte in plohe. "Padavine se bodo ponoči razširile nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte z močnejšimi nalivi. To zlasti velja za Primorski konec. Za omenjeni del Slovenije smo izdali tudi opozorilo za močnejše nalive," je povedal.Ponoči in v petek zjutraj bodo predvsem v južni polovici Slovenije možni krajevno močni nalivi. Po Šterovih besedah se bo deževje zavleklo čez cel dan, umirilo pa proti večeru.

Napoved za konec tedna in tudi prihodnji teden sicer ostaja še nekoliko negotova, lahko pa v soboto pričakujemo bolj suho in delno sončno vreme, v nedeljo pa nas bo ponovno dosegla nova vremenska fronta, ki bo s seboj prinesla oblačno in deževno vreme.

Pojasnil je še, da v prihodnjih dneh lahko pričakujemo ohladitev, ki pa ne bo tako intenzivna, kot so to napovedovali v sredo. Za september bo še vedno razmeroma toplo. Temperature bodo tako v začetku prihodnjega tedna okoli 20 stopinj oz. celo malo več. "Morda se bo proti koncu tedna segrelo nad 25 stopinj," je opozoril. Dodal je tudi, da v naslednjih letih lahko pričakujemo vedno več suhih in vročih dni. Zaradi dolgoročnega vpliva podnebnih sprememb, bodo namreč ti pojavi vse pogostejši.