Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško, Podbočje

Tradicionalni slovenski zajtrk v Krškem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.11.2012 11:57

Občina Krško je tudi letos podprla pobudo ministrstva za kmetijstvo in okolje "Tradicionalni slovenski zajtrk", ki nosi veliko sporočilnost in je hkrati prvi korak k večji samooskrbi s hrano. Temu posvečen dan slovenske hrane je v ospredje postavil lokalno pridelana živila, pomen kmetijske dejavnosti in pozitiven vpliv, ki jo ima zajtrk, če z njim začnemo dan. Z osnovnošolci krške občine sta ga ob zajtrku danes začela tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in župan občine Krško mag. Miran Stanko.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko je tako danes zajtrkoval z otroci Osnovne šole Podbočje, v občini Krško pa smo gostili tudi pristojnega ministra Franca Bogoviča, ki se je zajtrka udeležil v OŠ Jurija Dalmatina, kjer se mu je pridružil tudi krški župan z direktorico Melito Čopar in vodjem oddelka za družbene dejavnosti Andrejem Slugo. V družbi Ivana Kozoleta -ustanovitelja največjega slovenskega pridelovalca jabolk podjetja Evrosad, ki je šoli ob tej priložnosti obljubil 100 kg jabolk, so mladi gostom pripravili izviren kulturni program, za zaključek pa vsi skupaj sedli za mizo in dan začeli s črnim kruhom, maslom, medom in mlekom.

Župan občine Krško je današnjemu dnevu slovenske hrane pripisal dvojni pomen. Dejal je, da je potrebno že zgodaj privzgajati način življenja, ki ne izpušča tako pomembnega obroka kot je zajtrk hkrati pa je zelo pomembno tudi spodbujanje domače predelave za domače kmetijstvo. Občina Krško je občina z veliko naravnimi danostmi in prav je, da te domače vire s pridom izkoristimo, je povedal.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v ključnih sporočilih danes izpostavil, da je pomemben del uspeha kmetijske politike zavedanje, da smo sami odgovorni znotraj države, družbe, znotraj lokalnih skupnosti, da so na področju kmetijstva vzpostavljeni ustrezni pogoji, in da čim več hrane predelamo v domačem okolju, ki jo hkrati ponudimo na tržnicah in podobnih možnostih, ki omogočajo, da se doma pridelana hrana v čim večji meri čim bližje izvora pridelave tudi poje. Seveda pa je med zelo pomembnimi poslanstvi danes tudi nagovor mladim, da se odločajo za hrano slovenskega porekla in prispevajo k izboljšanju lastnega zdravja, k varovanju okolja, ohranjanju domačih delovnih mest, skrbi za urejenost in obdelanost podeželja, zmanjševanju odvisnosti od zunanje trgovine in k večji samooskrbi.

Zavedanje pomena lokalne trajnostne oskrbe je v Sloveniji vse pomembnejše področje, zato mu tudi naša lokalna skupnost z veseljem namenja posebno pozornost.