Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

AVDIO: Tri milijone evrov škode v Črnomlju

Piše: STA/ReCO Novo mesto

Čas objave:
09.06.2018 15:30

Vlada bo že prihodnji teden obravnavala posledice petkovega neurja in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim. Tako je danes ob obisku v najbolj prizadeti občini Črnomelj obljubil premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Po prvih grobih ocenah črnomaljske občine naj bi škoda v občini dosegla tri milijone evrov.

toča_velika.jpg
Izmerjeno v Črnomlju.
ReCo

Na območju Črnomlja, ki ga je včerajšnje neurje najbolj prizadelo, se danes nadaljuje odpravljanje posledic. Domačim gasilcem, ki so delali pozno v noč, so na pomoč priskočili kolegi od drugod, pomagajo tudi domačini.  Pripadniki Štaba CZ Občine Črnomelj in gasilci so že včeraj odpravljali posledice neurja. Gasilcem GZ Črnomelj so na terenu pomagali gasilci gasilskih zvez Metlika, Semič, Kočevje, Novo mesto, Trebnje, Šentjernej, Posavske regije in treh gasilskih društev iz sosednje Hrvaške, skupaj 397 gasilcev, poroča Regijski center za obveščanje Novo mesto. Predstavnik Izpostave URSZR Novo mesto je iz skladišča DRC Roje dostavil folijo za prekrivanje poškodovanih objektov.

Na pomoč črnomaljskim gasilcem, so že včeraj priskočili kolegi iz Metlike, kot tudi delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana, so danes zjutraj prispele tudi enote iz Kočevja in Novega mesta. Prav tako jim pomagajo gasilci iz ljubljanske, posavske in dolenjske gasilske regije. Pričakujejo tudi pomoč iz prijateljskih gasilskih društev iz sosednje Hrvaške.  
Posledice neurja si je ogledal tudi poveljnik CZ RS Srečko Šestan. Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bo nadaljevalo še v prihodnjih dneh.
Na terenu je bilo sprva okoli 300 gasilcev, je povedal poveljnik štaba civilne zaščite občine Črnomelj Jože Weiss

V odpravljanje posledic neurja so se vključili tudi številni zaposleni v tamkajšnjih podjetjih in občinski upravi kot tudi občani. Na občini prizadete prosijo za potrpežljivost, tiste, ki bi želeli pomagati, pa prek družbenega omrežja Facebook vabijo k sodelovanju pri odpravljanju posledic neurja. 

Da bodo Cerarja zaprosili za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol, je danes povedala tudi črnomaljska županjaMojca Čemas Stjepanovič. V neurju je med drugim razkrilo in razbilo strehe nasrednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in osnovni šoli Vinica. Samo v občini Črnomelj je sicer poškodovanih več kot 400 objektov, na določenih območjih je uničen ves pridelek, toča je poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj. Cerar je Črnomelj obiskal danes dopoldne ter si ogledal posledice neurja, prisluhnil pa tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih. Najprej se je zahvalili gasilcem, civilni zaščiti in vsem drugim, ki so priskočili na pomoč. Kot je dejal, bo vlada takoj prihodnje dni zagotovo obravnavala to zadevo in se seznanila s posledicami in škodo, ki jo je povzročila vremenska ujma.

Dogovorili se bodo tudi, na kakšen način lahko pomagajo, kajti treba bo finančno in drugače pomagati. Sicer pa pred tem potrebujejo oceno škode, da bodo lahko sprejeli ustrezne ukrepe.

Dodal je, da bo treba v primeru poškodovanega otroškega vrtca Čardak in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole. Ko bodo dobili celoten pregled, bodo opredelili prioritete, med katere je uvrstil sanacijo omenjenega vrtca, šole in drugih javnih objektov. "Moramo pa poskrbeti, da bomo vsem pomagali," je dejal.

"Šlo je za izjemno hud dogodek in to je samo še en opomin, da se bomo morali v Sloveniji na takšne izjemne padavine, izjemno točo in druge nevarnosti še posebej preventivno pripraviti," je še opozoril Cerar.


Neurje s točo, ki je v petek popoldne zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, je za seboj pustilo pravo opustošenje. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v mestu Črnomelj in številnih okoliških naseljih. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Po oceni županje Občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič in štaba civilne zaščite Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč.

Gasilci so bili po besedah županje na terenu pozno v noč. "Strehe so odkrite, potrebno jih je prekriti s folijo, škoda na stanovanjskih objektih je neizmerna," je dejala.

Med drugim je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica. Poškodovane so tudi strehe številnih podjetij. Gasilci so med drugim pomagali pri pokrivanju strehe na podjetjih Akrapovič, Paklog in Livar.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Natančne ocene škode na občini še nimajo, Čemas Stjepanovičeva pa se boji, da je bo "krepko čez milijon evrov". Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje in vinograde. V ponedeljek gre na teren komisija, proti koncu tedna pa bodo imelo prvo oceno škode v kmetijstvu, gospodarstvu in na objektih, je napovedala. Na določenih območjih je neurje uničilo tudi ves pridelek. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je toča poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

Na občini so že zaprosili na pomoč in so v stiku z ljubljansko upravo za zaščito in reševanje. "Aktivnosti tečejo naprej, da nam pomagajo sanirati naše javne stavbe in vse ostalo. Tega proračun občine Črnomelj poleg ostalih obveznosti ne more pokriti sam," je pojasnila županja. Za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol bodo prosili tudi premierja Cerarja. Ta si bo danes v Črnomlju ogledal posledice neurja.

Črnomaljska županja napoveduje, da jim bo v 14 dneh uspelo sanirati večji del poškodovanih objektov, a sanacija bo po njeni oceni trajala celo leto ali še dlje.

Izjava črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič o oceni škode

Županja o tem, kdaj bodo imeli prvo oceno škode v kmetijstvu, gospodarstvu in na objektih


Izjava črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič o škodi

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič o škodi po petkovem neurju in prvi sanaciji


Miro Cerar o pomoči po toči v Črnomlju

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar o črnomaljski ujmi in pomoči