zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Trebnje

Trimovi delavci zaskrbljeni zaradi načrtovane prodaje podjetja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.12.2015 14:42

Sredi prihodnjega tedna naj bi konzorcij bank, ki imajo v lasti 99 odstotkov Trima iz Trebnjega, prodali podjetje tujemu lastniku. Kdo je novi strateški partner zaposleni in lokalno okolje ne vedo, zato je upravičen strah, da bo novi lastnik podjetje sčasoma zaprl.

Od vlade zato pričakujejo, da bo zaustavila hitro prodajo Trima s strani državnih bank. Poslanec v trebanjskem volilnem okraju Zvonko Lah pravi, "da je Trimo za Trebnje tako pomemben kot je Gorenje za Velenje ali Krka za Novo mesto, zato se mu zdi nespametno prodajati 'na horuk' pred izkazi poslovanja za letošnje leto, ki kažejo zelo pozitivno plat, hkrati tako raste tudi vrednost podjetja. Obenem Trimo plačuje vse obveznosti."

Predsednik sindnikata SKEI v Trimu in član sveta delavcev Peter Štrekelj pa je na današnji novinarski konferenci povedal, da doslej informacij o prodaji niso dobili in da ima 350 zaposlenih zahtevo, da se v Trebnjem ohranijo delovna mesta.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost so se predstavniki zaposlenih družbe Timo odločili, da predstavijo svoj pogled na prodajni postopek trebanjske družbe. "Na ta način želimo obvestiti tako prodajalce kot potencialne kupce, predvsem pa tudi širšo javnost, da Trimo niso zgolj stavbe, stroji zemljišča. Trimo smo predvsem ljudje, naše znanje, naša volja, naša vztrajnost." Na to so začeli pred dvema mesecema opozarjati njihove večinske lastnike, konzorcij bank lastnic in upnic, ki že dve leti vodijo postopek prodaje Trima, "to je takrat, ko smo začutili stopnjevanje postopka prodaje v sami družbi."

"O tem, komu bodo lastniki prodali družbo, zaposleni seveda ne moremo odločati. Želeli pa smo se srečati s predstavniki potencialnih kupcev in od njih izvedeti, kako vidijo Trimo v prihodnje in kakšna je njihova strategija nadaljnjega razvoja družbe Trimo." S tem namenom so na konzorcij bank lastnic in upnic ter na prodajnega agenta naslovili pismo, v katerem so izrazili svoja pričakovanja, da se bodo v toku prodajnega procesa s kupcem družbe Trimo kot odgovorni lastniki uspeli dogovoriti, da se le-ta ne bo imel težav javno in tudi pogodbeno izjaviti in se zavezati sledeče:
- da bo tudi v prihodnje ohranil poslovanje in organizacijsko strukturo družbe in skupine Trimo v trenutnem obsegu (pri tem poudarjamo ohranitev razvoja, marketinga, tržne mreže in proizvodnih programov);
- da bo ohranil sedež družbe in proizvodne kapacitete na obstoječih lokacijah
- da bo tudi v prihodnje ohranil število zaposlenih v družbi vsaj na enaki ravni ter
- da ne bo posegal v že sprejete veljavne kolektivne dogovore v družbi Trimo d.d.

"Prodajni agent nam srečanja s kupci do tega trenutka ni omogočil in tega na podlagi njegovega odziva tudi ne pričakujemo do izbire končnega kupca," so zapisali delavci in dodali, da jim je v pisnem odgovoru sicer »zagotovil« napotitev kupca na pogajanja z družbo, vendar šele po podpisu pogodbe, ob tem pravijo, da gre za sprenevedanje. "Vsakomur je namreč jasno, da novi lastnik res ne bo potreboval dovoljenja nekega »bančnega uradnika« za odobritev razgovora oziroma pogajanj z upravo in zaposlenimi v družbi Trimo d.d.
Še enkrat poudarjamo in se zavedamo, da nismo v položaju, da predstavniki zaposlenih izbiramo kupca ali pa kateremu od potencialnih kupcev dajemo prednost. Želimo le zaščititi srce Trima – to smo mi - zaposleni.
"

"Menimo, da vsak resen potencialni kupec ne bi smel imeti težav, da se predstavi zaposlenim ter z nami ustrezno skomunicira svojo strategijo prihodnjega poslovanja družbe in skupine Trimo. Prav tako s tem ne bi smeli imeti težav prodajalci. Če bi bilo odločanje o prodaji v pristojnosti zaposlenih, potem je naš odgovor: »Ne za vsako ceno!«"

Kot so zapisali rezultati poslovanja v letu 2015 namreč jasno kažejo, da so na pravi poti. Obseg poslovanja bo v primerjavi s plani predvidoma v letošnjem letu večji vsaj za 10 odstotkov in kar za 20 odstotkov večji v primerjavi z lanskim letom. "Pri tem je potrebno poudariti, da izpolnjujemo tudi vse obveznosti, ki nam jih nalaga MRA sporazum z bankami."

Predstavniki zaposlenih v družbi Trimo d.d. se zavedajo, da družba za nadaljnji razvoj potrebuje dolgoročnega strateškega partnerja. Hkrati pa ne želijo, da bo družba Trimo prodana pod ceno nekomu, ki bo potem proizvodne programe prenesel drugam, podjetje v Sloveniji pa ukinil.

"Trimo ne pomeni zgolj 347 zaposlenih, pomeni mnogo več. Trimo je namreč bil, je in želimo, da tudi v prihodnje ostane nosilec gospodarstva v občini Trebnje in tudi v širši regiji. Želimo, da še naprej nudi dostojno življenje številnih zaposlenih, njihovih družin in vseh, ki so kakor koli povezani s tem že 55 let uspešnim podjetjem."


Zvonko Lah, poslanec v trebanjskem volilnem okraju


Peter Štrekelj, predsednik sindikata SKEI v Trimu in član sveta delavcev