mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Tudi danes gneča na cestah in vročina

Piše: STA

Čas objave:
05.08.2018 07:21

Letnemu času in vremenu primerno bodo slovenske ceste ter mejni prehodi tudi danes v znamenju gostega prometa ter zastojev. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste največje zgostitve pričakujejo v popoldanskih urah iz turističnih krajev proti urbanim središčem ter severu Evrope, med drugim se namreč za del Nemčije končujejo počitnice.

Že soboto so tako v Sloveniji kot sosednjih Hrvaški in Italiji zaznamovale kolone na cestah in daljše čakalne dobe na mejnih prehodih. Na Gruškovju so vozniki za prestop meje čakali tudi do tri ure, kolona pred predorom Karavanke pa se je del dneva raztegnila celo na sedem kilometrov.

V Italiji, kjer se je ta vikend začet tradicionalni avgustovski dopustniški "eksodus", so na avtocestah spet zagnali tudi sistem za lov na prehitre voznike, ki avtomatsko beleži registrske številke tistih, ki prekoračijo omejitve hitrosti.


Voznikom in njihovim sopotnikom bo pot gotovo otežilo tudi vreme. Vremenoslovci pričakujejo sončno in vroče vreme, temperature v Sloveniji se bodo povzpele na 33 do 36 stopinj Celzija. Vozniki naj bodo tudi zaradi visokih temperatur posebej pozorni na znake utrujenosti. Na AMZS voznikom priporočajo, naj se za počitek ustavijo vsaj na dve uri vožnje. Počitek pa naj ne bo sedenje v vozilu, temveč naj bo aktiven, na primer s kratkim sprehodom.

Voznike na AMZS opominjajo tudi na primerno hrano in pitje zadostne količine tekočine, najbolje vode, da se izognejo dehidraciji. Voznikom še svetujejo, da raje ne posegajo po napitkih z več kot 100 miligrami kofeina, saj lahko nastopijo težave.

"Rdeč" bo tudi naslednji konec tedna, prometnoinformacijski center opozarja, da bo promet zelo obremenjen od petka popoldne do nedelje zvečer.