kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Tudi ekošolarji iz JV Slovenije znova v boj proti zavrženi hrani

Piše: Ekošola, D.D.

Čas objave:
20.11.2019 11:00

Začenja se že šesta edicija projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija. Namen projekta je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma.

V šolskem letu 2019/2020 se je v projekt prijavilo 94 izobraževalnih ustanov, med njimi jih je 17 iz JV Slovenije (9 osnovnih šol, dva vrtca in 6 srednjih šol). Začetek projekta Hrana ni za tjavendan letos sovpada z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki bo tokrat pozornost namenjal preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi, k čemur na področju zavržene hrane stremi tudi program Ekošola in Lidl Slovenija.

Utrinki iz lanskega zaklju¦Źnega dogodka projekta Hrana ni za tjavendan.JPG
Utrinki iz lanskega zaključnega dogodka projekta Hrana ni za tjavendan
Ekošola

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 132 tisoč ton hrane, ki jo zavržemo pa je skoraj 40 % užitnega dela, ki bi ga lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano zmanjšali. Program Ekošola in Lidl Slovenija z ozaveščanjem o problematiki zavržene hrane začenjata pri najmlajših in mladostnikih, ki bodo s svojim znanjem in ustvarjalnostjo tudi odrasle spodbudili k pravilnemu ravnanju s hrano. Projekt Hrana ni za tjavendan sodelujočim izobraževalnim ustanovam omogoča pripravo raznolikih ukrepov, s katerimi pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane, projekt pa vključuje tudi družinske člane vsakega sodelujočega. Lani je v projektu sodelovalo 3500 otrok in 250 mentorjev z več kot sto izobraževalnih ustanov, v povprečju pa so kar za 40 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane. »Opažamo, da se zavedanje o problematiki zavržene hrane krepi in, da se v številnih slovenskih izobraževalnih ustanovah zavedajo dejstva, da je hrana vrednota, ki jo je treba spoštovati in z njo ravnati odgovorno. Z utrjevanjem aktivnosti in nadaljnjim izobraževanjem, tako najmlajših kot tudi starejših, se odstotek zavržene hrane vsako leto zmanjšuje. Verjamemo, da bo nova sezona projekta še pripomogla k temu,« pravijo v programu Ekošola.

Iz vse Slovenije se je projektu pridružilo 15 vrtcev, 63 osnovnih šol in šol za otroke s posebnimi potrebami ter 16 srednjih šol. Med udeleženci iz JV Slovenije so otroci iz 9 osnovnih šol (OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Drska, OŠ Grm Novo mesto, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Jurija Dalmatina Krško, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Trebnje, OŠ Trebnje – POŠ Šentlovrenc, OŠ Tržišče), dveh vrtcev (OŠ Stopiče – Vrtec Stopiče, OŠ Šmarjeta – Vrtec Sonček) in 6 srednjih šol (Ekonomska šola Novo mesto, GRM Novo mesto - Center biotehnike in turizma, GRM Novo mesto - SŠ za gostinstvo in turizem, Srednja šola Črnomelj, ŠC Novo mesto - Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ter ŠC Novo mesto - Srednja strojna šola).

Prvi prejemniki zelenih zastav za šolsko leto 2018-2019.jpg
Prvi prejemniki zelenih zastav za šolsko leto 2018-2019
Foto: Ekošola

Z domačim zgledom nad problematiko
Za sodelujoče izobraževalne ustanove v projektu Hrana ni za tjavendan sta snovalca pripravila različne aktivnosti, glede na starostno skupino otrok. Najmlajše bosta o pravilnem ravnanju s hrano poučila gospa Kuhla in gospod Polentnik, srednješolci pa bodo o problematiki v lokalnem okolju pripravili novinarski video prispevek ali oglas. Ker pa lahko otroke največ naučimo prav z lastnim zgledom, so vse sodelujoče šole prejele ''Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane'', ki ga otroci izpolnjujejo doma skupaj s svojimi starši, tako da v svojem gospodinjstvu zaznajo vzroke zavržene hrane in poiščejo rešitve. Vsaka družina bo pozvana tudi k zapisu družinske zaveze za zmanjševanje zavržene hrane in ustvarjanju družinskega recikliranega recepta.

Lidl Slovenija ustvarja boljši svet, tudi na področju zavržene hrane
Lidl Slovenija je 2015 v sodelovanju s programom Ekošola zasnoval projekt Hrana ni za tjavendan, s katerim želi poleg ozaveščanja in izobraževanja o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane, spodbuditi tudi praktično uporabo neporabljenih izdelkov. Vsako leto s ponosom spremljajo aktivnosti sodelujočih ustanov, problematika zavržene hrane pa postaja pomembna tema pogovora tudi izven izobraževalnih ustanov. Lidl Slovenija projekt podpira v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, kjer združujejo družbeno odgovorne in okoljske projekte. »V Lidlu Slovenija vsako leto s ponosom pospremimo projekt, saj se zavedamo soodgovornosti pri nastajanju in upravljanju področja zavržene hrane. Projekt Hrana ni za tjavendan je zato za nas zelo pomemben, saj verjamemo, da je otroke že od majhnega treba učiti spoštljivega odnosa do hrane, ker so prav naši najmlajši tisti, ki lahko ustvarijo največjo spremembo. Tudi v Lidlu se z različnimi ukrepi trudimo, da zavržemo čim manjšo količino hrane, k problematiki pa pristopamo tudi z razvitim sistemom donacij iz svojih trgovin za ljudi v socialni stiski v okviru projekta Donirana hrana Zveze Lions Slovenija,« je dejala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Reciklirana kuharija – knjižica z recepti za prave kuharske mojstre
Gospodinje in gospodinjci vedo, da je največja mojstrovina, ko iz ostankov hrane od kosila ali večerje ustvarijo popolnoma novo in okusno jed. Tega se bodo v okviru projekta tudi letos lotili otroci v natečaju Reciklirana kuharija, kjer bodo z inovativnimi načini ponovne uporabe živil oblikovali nove recepte. Zmagovalne jedi bodo izdane v priročni kuharski knjižici, ki bo zagotovo postala obvezna oprema vsakega gospodinjstva. Knjižice iz zadnjih treh leti projekta so na voljo na spletni strani Ustvarimo boljši svet.