Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

jose vasquez Svet24.si

Serija dobitkov se je zaključila z jackpotom

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Kiki in Aki Odkrito.si

Kiki Rahimovski: "Bok, tata!"

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Novo mesto

Tudi maš in verouka do nadaljnjega ne bo

Piše: Škofija Novo mesto, J.P.

Čas objave:
13.03.2020 13:57

Z današnjim dnem so začela veljati nova, strožja, navodila slovenskih škofov za omejevanje (upočasnitev) širjenja novega koronavirusa. Škofje so določili, da so do nadaljnjega odpovedane vse maše z udeležbo vernikov. Do preklica je odpovedan tudi ves verouk. Na kasnejši datum so preloženi vsi ostali zakramenti (poroke, krsti, birme, spovedovanje), vse javne pobožnosti in slovesnosti, kjer se zbirajo verniki. Pogrebi se bodo obhajali brez maše v ožjem krogu svojcev.

Duhovniki bodo v tem času maševali zasebno po mašnih namenih, ki so jih že prej sprejeli. Obiski duhovnikov po domovih so omejeni na najnujnejše primere in ob primerni zaščiti bolnika in duhovnika (razkuževanje, morda maska).

Kjer obstaja možnost poskrbeti za primerno razkuževanje in prezračevanje, bodo cerkve v tem času odprte za osebno molitev posameznikov (največ 10 vernikov hkrati). V cerkvi mora biti na voljo razkužilo za roke. 

Odpovedi škofijskih dogodkov in slovesnosti
Do velike noči so odpovedani vsi škofijski dogodki, med drugim tudi praznovanje svetega Jožefa, volitve v Župnijske pastoralne svete in birme po župnijah. Za praznovanje velike noči in dogodke po veliki noči, bodo sproti obveščali o obliki praznovanja.

Vse prosijo za razumevanje, potrpežljivost in duhovno povezanost. Njihov namen je zaščiti pred okužbo vernike in duhovnike, ki pogosto spadajo v rizično skupino starejših oseb.