kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Kočevje/Gotenica

Tudi na območju Gotenice se bodo usposabljali kontrolorji združenega ognja

Piše: STA

Čas objave:
11.02.2020 09:53

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) na Počku in na območju Gotenice bo do četrtka potekalo usposabljanje kontrolorjev združenega ognja SV. Usposabljanje kontrolorjev bodo podpirali piloti SV s parom letal Pilatus in helikopterjem ter zavezniške posadke s helikopterji, je navedeno na spletni strani Slovenske vojske.

Letala in helikopterji bodo osrednje vadišče Poček preletavali v določenih časovnih intervalih med 9. in 21. uro. Usposabljanje pilotov bo vključevalo bojne polete, letenje z uporabo nočnogledov, delovanje po ciljih na zemlji, izmik z območja delovanja in poenotenje postopkov izvajanja letalskih operacij. Na območju Gotenice bodo letala Pilatus in helikopter Bell samo simulirali letalsko podporo, in sicer med 17. in 19. uro.

Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil, so še navedli v vojski.