Rok Vihar 2 Svet24.si

Fatalni moški za leto 2022 je igralec Rok Vihar

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Padec ministrice Bobnarjeve »plod spletkarjenja ...

pretep Ekipa24.si

Hud pretep košarkaric! Kriki so doneli in pesti ...

Teja Arlič Odkrito.si

Teja Arlič - S tem pri njej ne moreš zgrešiti!

ronaldo (2) Ekipa24.si

Tu je vsa resnica! Ronaldo po tekmi užaljeno ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Močnejši nalivi in nevarnost plazov ter poplavljanje rek

Piše: STA

Čas objave:
29.05.2019 06:20

Po napovedih Agencije RS za okolje je danes predvsem v južnih in zahodnih krajih mogoče pričakovati močnejše nalive, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke. Količina dežja lahko pri tem ponekod preseže 40 milimetrov v šestih urah. Povečana je tudi verjetnost zemeljskih plazov.

Vikend bo moker.jpg
Deževalo bo
Foto: pixabay

Močnejše deževje je državo ponekod zajelo že včeraj.  Močne padavine pa je mogoče pričakovati tudi danes, samo izboljšanje vremena pa šele jutri, ko bo dež od zahoda postopno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 10 do 16 stopinj Celzija. V petek naj bi se po napovedih vremenoslovcev začelo obdobje lepšega in toplejšega vremena. 

095247_183736_dez.jpg

Ob obilnem deževju poplavljanje nekaterih rek 
Ob obilnem deževju bodo danes poplavljale nekatere reke, predvsem na območju Dolenjskega krasa in Grosuplja, opozarja Agencija RS za okolje. Obilno deževje se bo še nadaljevalo, predvsem v jugovzhodni Sloveniji bo do jutri zjutraj padlo še do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter.

091943_176972_poplave_draga4.jpg

Nevarnost zemeljskih plazov
Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je zaradi obilnih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v južni in jugozahodni Sloveniji, plazovi pa so možni tudi drugje. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, navajajo. Ob tem prebivalce predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

093052_177198_plaz_zemlja_rk.jpg

Dežurni hidrolog Andrej Golob o poplavljanju rek