mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Metlika

AVDIO: Tudi v Metliki potrebujejo prostovoljce

Piše: Radio Krka/R.M.

Čas objave:
20.03.2020 12:37

Glede na to, da so se v Metliki okužbe z novim korona virusom pojavile med prvimi, so se pri Rdečem križu Metlika takoj organizirali. Zaradi preobremenjenosti v svoje vrste vabijo dodatne prostovoljce.

Poskrbeli so za vse ukrepe za pridobitev nujne zaščitne opreme za prostovoljce in za člane ekip prve pomoči. Pregledali so število prostovoljcev, ki jih je za normalne razmere veliko, v teh kritičnih trenutkih pa bi jih – kot je povedala sekretarka Zalka Klemenčič, potrebovali še več. Po njenih besedah so samo delo v organizaciji reorganizirali.

Skladno z državnim odlokom so ukinili vse naloge, kjer bi se zadrževalo več ljudi hkrati – od preventivnih akcij, do različnih izobraževanj. Pomoč v obliki hrane ali dostave prejemnikom je organizirana tako, da se osebe čim manj srečujejo in imajo minimalen stik. Ob kontaktih vsi prostovoljci uporabljajo vso potrebno zaščitno opremo. Ostarelim, ki imajo kakršnekoli težave z zdravjem ali pa prevozom, pa nimajo svojcev, ki bi jim pomagali, ali pa so ti zboleli, dostavijo hrano na dom. Kot člani štaba Civilne zaščite občine Metlika pa so poleg svojih nalog prevzeli tudi naloge, ki jim jih razporedi štab Civilne zaščite. Tako skrbijo za dostavo hrane starejšim, kar je bilo pred krizo v pristojnosti Doma starejših občanov, pomagajo pri urejanju dodatnih prostorov v metliškem domu starostnikov, skrbijo za dodatne potrebe negovanja stanovalcev, pomagajo pri delu na recepciji doma, tudi za izhodno in dohodno pošto Zdravstvenega doma – kot so recepti, zdravila in različna naročila.

Prostovoljci Rdečega križa Metlika organizirajo tudi varstvo otrok zaposlenih v nujnih službah, pa za dovoz hrane in zdravil občanom v samoizolaciji – skratka v teh dneh so tudi ti zelo obremenjeni. Ob tem pa na terenu opažajo vse več stisk, predvsem pri starejših in bolnih. Odzivajo se na vse klice po pomoči, tudi če gre le za potrebo po pogovoru.

Zalka Klemenčič je kot sekretarka Rdečega križa Metlika izredno ponosna, da je v njihovih vrstah toliko predanih in srčnih prostovoljcev. Ob tem se zahvaljuje vsakemu posebej in vsem skupaj, da zmorejo pomagati in hočejo poskrbeti za lajšanje težav v danih razmerah. Želi si samo, da bi svoje poslanstvo do konca opravljali zdravi, saj bodo pri Rdečem križu le tako zmogli opraviti vse potrebno. Klemenčičeva zato občane poziva, da se v primeru stiske obrnejo na Rdeči križ, ob tem pa prosi vse posameznike, ki so pripravljeni pomagati v vrstah prostovoljcev, da se jim pridružijo in pokličejo Rdeči križ Metlika. V teh dneh je pač potrebno strniti vrste, kajti le tako si bomo vsi skupaj olajšali prihodnje dni. In kot pravi Klemenčičeva, vedno ostaja upanje, da se razmere v državi in v Beli krajini čim hitreje normalizirajo, zato naj vsak posameznik upošteva navodila odgovornih in poskrbi, da bo ostal zdrav.

Kontaktni številki za vse, če bi potrebovali pomoč RK Metlika ali pa bi želeli sodelovati v mreži prostovoljcev sta 07/30-60-481 (pisarna) in 031/689-941 (Zalka Klemenčič).

Sekretarka OZRK Metlika Zalka Klemenčič

Pomoč občanom Metlike v času epidemije