Ana Klašnja in Miha Krušič Svet24.si

Anja Klašnja se je razšla z dolgoletnim ...

joe biden cepljenje koronavirus Svet24.si

Biden se je že cepil s tretjim odmerkom

hrvaška policija1 Svet24.si

Zagreb pretresel nov zločin: Željko odšel na ...

hisa bazen snezic novigrad pl1 Reporter.si

Nepremičninski imperij Janševega svetovalca Roka...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

sex actually Odkrito.si

Voditeljica ostala zgrožena, ko ga je slišala ...

poljska slovenija katovice pm Ekipa24.si

Svinjarija! SLOVENCI so se morali po škandalu z ...

Novice Ljubljana

Umrl dolgoletni novinar Marjan Jerman

Piše: STA/Radio Krka

Čas objave:
23.03.2020 14:09

Po dolgi in težki bolezni je v 67. letu starosti umrl dolgoletni novinar RTV Slovenija in Vala 202 Marjan Jerman.

V času vojn na območju nekdanje Jugoslavije je bil vojni dopisnik, v zadnjih letih pa je postal znan po svoji oddaji na Valu 202 Radia Slovenija Jermanovo uho.

"S svojimi radijskimi in televizijskimi prispevki je postal sopomenka za pogumnega in neugnanega iskalca resnice, neustrašnega novinarja v službi malega človeka, neusmiljenega raziskovalca družbenih krivic in oblastniških stranpoti," so besede njegovih radijskih kolegov objavili na portalu Radiatelevizije (RTV) Slovenija MMC.

Deset let po razpadu nekdanje SFRJ je izdal knjigo spominov na dogodke, ki jih je doživel na bojiščih v času vojn na območju nekdanje Jugoslavije.

V zadnjih letih pa je zaslovel z oddajo Jermanovo uho, v kateri je reševal različne zaplete na številnih področjih.

Sicer pa je bil Marjan Jerman rojen 10. aprila 1953 v Naklem v Beli krajini. Najprej si je želel postati kamerman in se je za ta namen tudi šolal, a je pozneje stal na drugi strani kamere - postal je televizijski in tudi radijski novinar. Kot je dejal sam, je izkušnje snemalca najbolje unovčil na služenju vojaškega roka v JLA, kjer je zaradi tega postal kinooperater v vojaški kinodvorani in na tak način »v senci« preživel vojaški rok.

Sicer pa je bil kot novinar na RTV Ljubljana, pozneje RTV Slovenija in tudi na Valu 202 zelo prodoren in delaven in vedno v središču dogajanja. Vse od nastanka TV Tednika je bil njegov sodelavec. Bil je poročevalec iz Černobila po jedrski nesreči - 1991 se je tja vrnil zaradi organizacije pomoči, ki je vključevala tudi letovanje otrok iz Černobila na slovenski obali. Takoj po osamosvojitvi Slovenije je spremljal dogajanje na mestu spopadov JLA in Teritorialne obrambe Slovenije - na primer spopad pred vojašnico na Vrhniki. Pozneje pa je več let (- od 1991 do 1995 - poročal z vojnih žarišč na Hrvaškem, posebno iz Vukovarja ter iz Bosne in Hercegovine. Seveda je odšel na Kosovo takoj ko se je začela vojna tam – leta 1999 in iz prve roke obveščal o tamkajšnjem dogajanju. Vojno dopisništvo ga je zaznamovalo za vselej. O dogajanjih na Balkanu po razpadu Jugoslavije je napisal tudi knjigo spominov.

Sicer pa je oblikoval znane oddaje, ki so bile posebne prav zaradi njegovega vodenja: to so bile Nedeljsko oko, Jermanovo uho, Kje pa vas čevelj žuli?...

Tudi po tem ko se je že leta spopadal s hudo boleznijo, ki mu je med drugim spremenila tudi glas, je še vedno ustvarjal nove prispevke - težave malega človeka, kot so jih opredelili njegovi kolegi novinarji. Med drugim je bil tudi navdušen zmajar, oboževal je predvsem letenje z motornim zmajem.

Čeprav neuradno, je umrl kot tretja žrtev korona virusa pri nas. Že tretji Belokranjec.