krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

pavec Njena.si

Hčerka Janija Pavca skočila v pevske vode

Ahonen Ekipa24.si

ŠOK v smučarskih skokih! Skakalni šampion ...

Novice Novo mesto

Umrla novomeška glasbenica Katarina Avbar

Piše: STA

Čas objave:
09.03.2018 12:17

V starosti 42 let je po hudi bolezni umrla kantavtorica Katarina Avbar. Glasbeni prvenec z naslovom Beležnica je izšel leta 2011, pet let pozneje je sledil drugi album Na drugi strani, na katerem je tematsko in žanrsko nadaljevala pot prve plošče, od te pa se odmaknila z večjo bero glasbil in uporabo električnih kitar.

Na glasbeno prizorišče je Katarina Avbar stopila leta 2005, ko je ustvarila glasbo za plesno predstavo PLES ALi IŠČE se Lily Marlen koreografke Rosane Hribar. Sledili so nastopi na Festivalu slovenskega šansona leta 2007, na 7. in 8. festivalu kantavtorske glasbe Kantfest v letih 2009 in 2010 ter na koncertih in kompilaciji Rokerji pojejo pesnike 6, 7, 8, 9 in 10.

Prisegala je na minimalizem, saj je v tem videla način, kako ohraniti esenco skladbe. "Obstaja nevarnost, da se izgubi sporočilnost, ko dodaš vokalu več inštrumentov. Po mojem mnenju sporočilo pride najbolj do izraza, ko sta prisotna vokal in samo en inštrument - v mojem primeru sta to klavir ali kitara," je Avbarjeva povedala po izidu svojega drugega albuma.