reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Največ tujih turistov na Brežiškem je Nizozemcev

Piše: R.K.

Čas objave:
18.09.2021 07:00

Turistični točki Brežice in Čatež sta po podatkih državnega statističnega urada julija in avgusta presegli število nočitev iz predkoronskega leta 2019. V primerjavi z lani so tam zabeležili 15-odstotno rast prenočitev, kar pomeni 35.000 prenočitev več, in pet odstotkov več prenočitev kot predlani.

Turistične kapacitete so tako še vedno zapolnjene, gostinci imajo veliko dela, prav tako so dobro obiskani dogodki in ostala spremljevalna ponudba v destinaciji. Sicer je epidemija več
kot obrnila razmerje domačih in tujih gostov. Pred epidemijo je bilo v destinaciji približno 65 odstotkov tujih gostov, v letošnji sezoni zgolj 28 odstotkov. Glede na državo prihoda tujih gostov je letos v destinaciji še vedno daleč največ Nizozemcev, sledijo Poljaki, Nemci in Belgijci.

Slovenski gostje so najzahtevnejši
Večinoma so v destinaciji Čatež in Brežice torej domači gostje. Slovenski gost raziskuje in želi aktivno preživljati dopust. Novim zahtevam in spremenjenemu povpraševanju so se v Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice prilagodili in od lanske sezone ponujajo več brezplačnih aktivnosti: karte za ogled PMB, vodenja po mestu z obiskom gradu Brežice, vodenja na sv. Vid, dogodke v Mestnem parku, ipd. Zahtevnim slovenskim gostom nudijo dežurno turistično telefonsko številko, ki je dosegljiva vsak dan v tednu, turiste, ki so v destinaciji že prisotni pa informirajo v dveh turistično informacijskih centrih v Mestni hiši in na stojnici v Termah Čatež.


Novost: digitalna grajska sobana sedmih gradov Posavja
V Termah Čatež je od julija dalje odprta Digitalna grajska sobana, kjer so na ogled zgodbe sedmih veličastnih gradov Posavja in njihove okolice. Digitalizirane vsebine kulturne dediščine gradov so prezentirane na atraktiven način preko 3D modelov, 360-stopinjskih posnetkov in videa s 3D modeli in prikazi ponudb vključenih gradov. Gradovi, ki so bili predmet digitalnega inoviranja, so grad Rajhenburg, grad Brežice, nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki, grad Sevnica, grad Mokrice ter grajski ruševini Svibno in Kunšperk. Grajski ruševini sta zajeti v obliki poskusa 3D rekonstrukcije.