900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Bela Krajina

Uspešni projekti prostovoljcev v Beli krajini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.01.2013 10:00

RIC Bela krajina v obdobju od maja 2011 do maja 2013 izvaja projekt ''EVS and tourism sustainable development''. V tem obdobju so sedem mesecev gostili prostovoljko Ruurdje iz Nizozemske, enajst mesecev prostvoljca Janosa iz Madžarske, trenutno pa šest mesecev gostijo prostovoljko Cristino iz Španije.

V Beli krajini poleg RIC Bela Krajina projekte EVS izvajata še Mladinski center BIT iz Črnomlja ter Mladinski center Metlika. EVS ali Evropska prostovoljska služba je del programa Mladi v akciji katerega glavni namen je mednarodna učna mobilnost mladih. Mladi prostovoljci se tako radi odločijo za prostovoljno delo v parterski organizaciji v tujini.

Glavni cilji projekta so razvijanje novih oblik in možnosti trajnostno naravnanega turizma v Beli krajini. Prostovoljci odkrivajo Belo krajino, njene naravne in kulturne značilnosti, možnosti za razvoj turizma itd. Pri svojem delu uporabljajo inovativne načine raziskovanja in promocije Bele krajine ter turistične destinacije Reke Kolpe – evropske destinacije odličnosti 2010. Predlagajo izboljšave naših spletnih strani, obiščejo kolesarske in pohodniške poti ter napišejo kritično oceno, kaj bi bilo potrebno še izboljšati, snemajo kratke dokumentarne filme o dogajanju v Beli krajini, objavljajo video-blog na internetu so aktivni na socialnih omrežjih, izvajajo lastne projektne ideje itd.

V tem času je bilo izdelanih že 63 kratkih dokumentarnih filmov ter odlično obiskan blog. Projekt dokazuje, da se da z majhnimi koraki narediti veliko, zato načrtujejo podobne projekte tudi v naprej, predvsem v smislu delovanja na področju večje zaposljivosti mladih. Vse mlade, ki jih zanima prostovoljno delo v tujini pa vabijo, da jih obiščejo. Izdelane video dokumentarce si lahko ogledate na spletnem kanalu YouTube z vpisom RIC Bela krajina, blog pa je dostopen na janosjenei.blogspot.hu