Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Uspešno leto za Dolenjski muzej

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.02.2013 14:24

Dolenjski muzej je preteklo leto posloval pozitivno in v celoti izvedel načrtovani program. Tega jim je na večini področij kljub zaostrenim finančnim razmeram uspelo celo preseči, načrte pa so presegli tudi pri prezentaciji z razstavnim in založniškim programom ter pedagoški dejavnosti, je povedal direktor muzeja Zdenko Picelj.

Po Picljevih besedah je pristojno ministrstvo za njihovo delo lani namenilo nekaj manj kot 70 odstotkov denarja, Mestna občina Novo mesto približno petino, razliko pa so zagotovili sami. Resorno ministrstvo jim je lani namenilo desetino manj denarja kot predlani, podobno desetodstotno znižanje prihodkov pa pričakujejo tudi letos, je dodal.

Sicer je delovanje Dolenjskega muzeja lani najbolj zaznamovalo sodelovanje v programu Evropska prestolnica kulture 2012, za katero so pripravili arheološki projekt Odsevi prazgodovine v bronu oz. predstavili situlsko umetnost Novega mesta in postavili novo stalno etnološko razstavo Dolenjska in njeni ljudje.

Poleg navedenih so izvedli še osem drugih razstav in bogat pedagoški program muzejskih delavnic, pri katerem so s skoraj 5000 obiskovalci dosegli rekorden obisk. Splošni obisk muzeja je bil sicer za dva odstotka manjši kot predlani, je nadaljeval direktor.

V okviru muzejskega programa so lani opravili tudi arheološko izkopavanje na novomeški Kapiteljski njivi, ki pa so morali prvič v četrt stoletni zgodovini tamkajšnjih raziskav izvesti na lastne in občinske stroške, je poudaril Picel in pristavil, da je usoda teh raziskav še vedno negotova.


V okviru letošnjega programa je Picelj izpostavil njihov osrednji projekt ob 70-letnici Baze 20 na Kočevskem Rogu. V tamkajšnjem Mačkovem domu bodo postavili stalno razstavo z vsemi maketami in restavrirano partizansko elektrarno, izdali bodo vodnik po Kočevskem Rogu in prenovili informativno signalizacijo Baze 20.

Drugi večji projekt iz letošnjega programa bo arheološka razstava, na kateri bodo predstavili najdbe iz dveh prazgodovinskih gomil na Kapiteljski njivi in izdali novo strokovno publikacijo iz novomeškega arheološkega niza Carniola archaeologica.

Med razstavnimi projekti je Picelj navedel še gostujoči razstavi Tü smo Pokrajinskega muzeja Murska Sobota ter Peter Kozler - Zemljevid slovenske dežele in pokrajin Pokrajinskega muzeja Kočevje, razstavo Iz depojev Dolenjskega muzeja, predstavitev Roberta Hlavatyja in Društva likovnih umetnikov Dolenjske, kolonijo in razstavo 9. novomeški likovni dnevi, sodelovanje pri Fotopubu 2013 in še nekaj razstav.