Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Usposabljanje za bodoče mladinske delavce in delavke

Piše: R.K.

Čas objave:
17.03.2023 08:38

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto v sodelovanju s Socialno akademijo ter ob podpori Urada za mladino in Mestne občine Novo mesto vabi na brezplačno usposabljanje za (bodoče) mladinske delavce in delavke. Poziv je odprt tudi za udeležnce/ke iz ostalih občin JV Slovenije.

Usposabljanje bo potekalo dvakrat tedensko v popoldanskem času, večinoma ob ponedeljkih in sredah, in sicer od 17. do 20. ure na sedežu DRPD (Novi trg 9, Novo mesto).

Zajema 15 srečanj, ki se bodo zvrstila od aprila do junija 2023, in sicer predvidoma v naslednjih terminih:

  • 1. modul: 3.4., 5.4., 12.4., 17.4., 19.4., 24.4., 3.5., 8.5., 10.5., 15.5.,
  • 2. modul: 17.5., 22.5., 24.5., 29.5. in 12. 6.

Izobraževanje začenjajo s prvim predavanjem v ponedeljek, 3. aprila. Vsa navodila za sodelovanje bodo udeleženci prejeli po e-pošti pred začetkom izobraževanja.

Namen usposabljanja je zagotoviti bolj kakovostne programe za mlade v MO Novo mesto ter usposobljene mladinske delavce/delavke, ki imajo vse potrebne kompetence za delo z mladimi in po končanem izobraževanju obvladujejo znanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) - mladinski delavec/mladinska delavka.

Usposobili bodo 15 mladinskih delavcev/delavk oziroma oseb, ki bodo v svojih organizacijah delale z mladimi.

Progam neformalnega izobraževanja obsega teoretični in praktični del.

Teoretični del obsega dva modula in sicer Delo s skupino in načrtovanje programov terAktivno državljanstvo in inkluzija.

Predvidenih je 15 predavanj oz. delavnic v dveh modulih. Obravnavali bodo naslednje teme: kaj je mladinsko delo, kako delati s skupino in reševati konflikte v njej, kako načrtovati mladinske programe, kako vrednotiti in razširjati rezultate, katere so metode dela z mladimi, kako komunicirati z njimi, kako delati v medkulturnem okolju, delo s prostovoljci, strukturiran dialog in aktivno državljanstvo, komuniciranje in javno nastopanje, duševno zdravje mladih, delo z ranljivimi skupinami ipd.

V praktičnemi delu bodo pripravili mladinski program, izvedli dveh delavnic v Mladinskem centru DRPD oz. po dogovoru v drugi organizaciji ter se aktivno udeležili dveh dogodkov (na posvetih, mednarodnih izmenjavah, treningih, konferencah ipd.)

Pogoji za uspešno opravljeno usposabljanje:

  • obvezna prisotnost na vsaj 11 (od skupaj 15) delavnicah oz. predavanjih,
  • oddan eden mladinski program,
  • izvedba dveh delavnic z mladimi,
  • sodelovanje na dveh dogodkih.

Obvezne prijave na izobraževanje sprejemamo do ponedeljka, 27. marca.

Izbrane kandidate in kandidatke bodo o izboru obvestili po elektronski pošti do petka, 31. 3. 2023.
Prijavijo se lahko vsi, ki delajo ali želijo delati z mladimi v Mestni občini Novo mesto. Če bo prijavljenih več kot 15 oseb, bodo kandidate izbrali glede na njihovo dozdajšnje delo in izkušnje, prednost pa bodo imeli kandidati/ke, ki delo z mladimi opravljajo organizirano v okviru nevladne organizacije ali javnega zavoda.

Izobraževanje je za udeležence brezplačno.

Za konec še nekaj besed Mirjam, udeleženke minulega usposabljanja: »Na usposabljanju sem pridobila veliko novega znanja, veščin in kompetenc. Tako sem se naučila, kako deluje skupina in kako je treba ravnati s skupino v posameznih fazah razvoja skupine. Izvedela sem tudi, kako poteka prijava na javni razpis, kaj vse lahko prijavimo in delamo na programu Erasmus+. Naučila sem se tudi metod dela s skupino, kako komunicirati s skupino in reševati morebitne konflikte v skupini. Usposabljanje me je opremilo z ogromno novega znanja, tako za pripravo projektov za mladino kot tudi za delo s samo skupino. Usposabljanje ti ne prinese le novega znanja in te opremi s kompetencami za nadaljnje delo z mladimi, temveč tudi obogati krog novih ljudi, s katerimi sodeluješ.«