ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

V Beli krajini dodatni napori za razvoj trajnostnega turizma

Piše: STA

Čas objave:
23.11.2019 15:43

V Beli krajini, ki ji je Slovenska turistična organizacija med postopkom obnovitve znaka turističnega območja zelene sheme slovenskega turizma podelila zlato priznanje Slovenia Green Destination, se zavedajo pomanjkljivosti na tem področju. Bela krajina mora namreč še več storiti na področjih okolja in poslovanja turističnih podjetij.

Iz črnomaljskega Razvojno informacijskega centra Bela krajina so sporočili, da se morajo na tamkajšnjem turističnem območju za dosego še boljših ocen lotiti nekaterih izboljšav.

Okrepiti morajo delež odplak, očiščenih vsaj do sekundarne stopnje in delež ločeno zbranih trdnih odpadkov. Bela krajina ne premore veliko muzejev, izposojevalnic koles, agencij in nastanitev z zelenim znakom. Okrepiti in izboljšati morajo tudi javni prevoz ter več storiti za celoletno obiskanost tega turističnega območja.

Hkrati so ocenili, da ima Bela krajina sicer največ "rezerv" na področju okolja in na področju poslovanja turističnih podjetij ter pristavili, da so se že lotili tovrstnih usposabljanj in izobraževanj ter da jih nameravajo še okrepiti.

Sicer pa je turistično območje Bela krajina z omenjenim zlatim priznanjem, ki ji ga bo Slovenska turistična organizacija uradno podelila maja prihodnje leto, prejelo novo potrditev za večletno delo in pravo smer območnega turističnega razvoja, so ocenili.

Kot so poudarili, so največji napredek v Beli krajini dosegli na področju t. i. destinacijskega menedžmenta, izjemno visoko ocenjeni sta bili tudi področji narave in kulture.

Dodatne možnosti za napredek so še v podpisu etičnega kodeksa med turističnimi deležniki, sprejetju lokalnega kodeksa za turistične vodnike, javni objavi načrtov zaščite in reševanja, v okrepljenemu spremljanju vpliva podnebnih sprememb na turizem, v nadzoru ekonomskih učinkov turizma in ogljičnega odtisa obiskovalcev, so dodali.

Belokranjsko turistično območje je sicer skladno s pravilnikom ocenjevanja Slovenske turistične organizacije doseglo povprečno oceno 8,1 v treh kategorijah in navedeno oceno preseglo v kategoriji t. i. destinacijskega menedžmenta. Ima tudi enega certificiranega ponudnika, z navedenimi ocenami pa je Bela krajina izpolnila pogoje za omenjeno zlato priznanje, so še sporočili iz Črnomlja.