zajec1 Svet24.si

Smeh za domačine in turiste: pozor, dva zajca ...

štirikolesnik, šolta, gumenjak Svet24.si

VIDEO: S štirikolesnikom skočil na gumenjak

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

go golob tw Reporter.si

Razkrita enigma tablice »GO GOLOB«: SDS in njeni...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

miljana-kulić Odkrito.si

Resničnostno zvezdo čaka PEKEL!

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Črnomelj

V Beli krajini prizadevanja za zvišanje deleža ločeno zbranih odpadkov

Piše: STA

Čas objave:
22.02.2022 09:48

V Beli krajini bi radi delež ločeno zbranih odpadkov v prihodnjih štirih letih zvišali za skupaj petino. V navedenem obdobju bi sicer radi ta delež letno povečevali za pet odstotkov, so povedali na ponedeljkovi okrogli mizi Ločevanje odpadkov v Beli krajini, ki sta jo ob občinskem prazniku pripravila gibanje Proteus in črnomaljska občina.

Da bi to dosegli, nameravajo vse deležnike v verigi zbiranja in ločevanja odpadkov oz. gospodinjstva, krajevne skupnosti, društva, komunalna podjetja in občine spodbuditi k doslednejšemu ločevanju odpadkov, je črnomaljski župan Andrej Kavšek povedal za STA.

Ponuditi nameravajo tudi konkretne rešitve za ločevanje in vnovično uporabo odpadkov ter rešitve za gradbene odpadke in sanacijo divjih odlagališč. Dogovoriti se bodo morali tudi o tem, kako bodo spremljali dosežene rezultate, je dodal župan.

Glede konkretnih rešitev je dejal, da so se dogovorili, da se bodo belokranjski župani, direktorji tamkajšnjih komunalnih podjetij in predstavniki okoljskega gibanja Proteus, da bi spremljali reševanje omenjenega problema, odslej srečevali na četrtletnih sestankih. Hkrati bodo skušali prebivalstvo čim bolj ozavestiti o pomenu ločevanja odpadkov in njihove vnovične uporabe. Radi bi jih podučili tudi o pravilnem ločevanju odpadkov, akcije pa nameravajo medobčinsko usklajevati.


Pri svojih prizadevanjih sicer računajo tudi na izkušnje od drugod. Denimo na izkušnje Komunalnega podjetja Vrhnika, na katerega območju po županovih besedah ločeno zberejo kar skoraj štiri petine odpadkov, medtem ko jih v občinah Črnomelj in Metlika zberejo do največ 45 odstotkov, je še navedel Kavšek.

Kot so opozorili organizatorji okrogle mize, se odgovoren odnos do odpadkov začne pri vsakem doma. Odlaganje odpadkov je sicer po njihovem najdražja oblika ravnanja z odpadki in tudi najmanj prijazna do okolja. Če uporabniki odpadke dosledno ločujejo, varujejo okolje in hkrati varčujejo. S sistematičnim ločevanjem komunalnih odpadkov pa si gospodinjstva lahko znižajo stroške, ki jih terja ustrezno ravnanje z njimi.

Z doslednim ločevanjem odpadkov je možno pridobiti tudi sorazmerno čiste frakcije, ki so primerne za vnovično uporabo, recikliranje ali energetsko izrabo, so še poudarili organizatorji pogovora.

Na okrogli mizi so sicer predstavili izkušnje in rešitve, ki jih pri reševanju omenjenega problema uporabljajo različna komunalna podjetja in ustanove.