gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

V bližini Sončnih dvorov se nahaja Sončna oaza, nova lepo urejena tematska pešpot

Piše: R.K.

Čas objave:
29.01.2022 07:58

V okolici Grosuplja še lahko najdemo posamezne predele, kjer se je zaradi močvirnega terena ohranila večja pestrost ptic. To so predvsem Radensko polje, krajinski park, kjer je pestrost rastlinskega in živalskega sveta posebej velika, rezervat Bičje in mokrišča med Brezjem in Selami.

Ob robu Radenskega polja je v juliju lani svoja vrata odprla Žabja hiša, kot vstopna točka, ki nas v prvi vrsti seznanja z vrednostmi žive in nežive narave tega našega krajinskega parka ter o pomenu ohranjanja le te, skrbi zanjo. Vodne ptice si lahko na Radenskem polju ogledamo predvsem ob napolnjenih požiralnikih, v jesenskem in zimskem času.
V rezervatu Bičje, ki je dobil ime po potoku Bičje, pa smo konec leta uredili tematsko pešpot Sončna oaza.
Rezervat predstavlja območje ohranjene stare struge potoka in okoliških mokrotnih površin. Tu najdemo številne rastlinske vrste, ki so vezane na mokrotne travnike, med zanimivejše spadajo na primer močvirski švišč in različne vrste travniških orhidej - kukavičevk. Poleg redkih rastlinskih vrst lahko na območju opazimo tudi različne vrste dvoživk in kačjih pastirjev, v strugi potoka živijo raki jelševci. V času gnezditve pa lahko opazujemo mnoge zavarovane vrste ptic.
O tem nas bodo tako sedaj osveščale tudi tri učne table ob lepo urejeni 150 m dolgi tematski pešpoti, ki smo jo v rezervatu uredili ob potoku Bičje. Predstavljajo se nam ptice: kosec, rjavi srakoper, rumeni strnad, prosnik, trstni strnad, slavec, postovka, močvirska trstnica, drevesna cipa in puklež, prav tako lahko spoznamo močvirskega cekinčka, urhe, močvirsko sklednico in vidro.
Ob poti smo postavili klopi, ob njih koše in zasadili drevesa. Sončna oaza tako predstavlja tudi prijeten oddih  v naravi, za stanovalce Sončnih dvorov je še posebej primerna za krajši sprehod.
Tematsko pešpot smo uredili v okviru projekta »Sončna oaza«, za katerega smo pridobili tudi sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).
Spomnimo še, da imamo v naši občini lepo urejeno naravoslovno učno pot, ob kateri spoznavamo ptice, tudi na Cerovem, to poznamo pod imenom Po sledeh vodomca.