Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto/Murska Sobota/Ljubljana/Velenje

V bolnišnicah le nujna zdravstvena oskrba

Piše: STA

Čas objave:
16.02.2022 14:00

V novomeški bolnišnici ob današnji stavki zagotavljajo minimalen obseg zdravstvene oskrbe, vse nenujne storitve pa so poskušali odpovedati. V murskosoboški bolnišnici pacienti po zagotovilih sindikata stavke praktično ne čutijo, ker obravnavajo vse, ki so naročeni na preglede. V Lekarni Ljubljana v 11 enotah izdajajo nujna zdravila.

Nekaj več kot sto stavkajočih, zaposlenih v zdravstvu in članov Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Splošne bolnišnice Novo mesto ter Zdravstvenega doma Novo mesto se je dopoldne zbralo na ploščadi pred zdravstvenim domom. Kot so povedali, protestirajo predvsem zaradi neenake plačne obravnave in porušenih razmerij pri vrednotenju delovnih mest.

Tako v novomeški bolnišnici kot tamkajšnjem zdravstvenem domu stavkajo v glavnem vsi zaposleni v zdravstveni negi in sorodnih dejavnostih, stavko pa podpira tudi približno 200 odsotnih zaradi bolezni, je za medije povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Splošne bolnišnice Novo mesto Marjanca Čegovnik.

Za stavko so se odločili zaradi po njihovi oceni neenakopravne obravnave zaposlenih v zdravstvu in "razkroja plačilnega sistema", ki bi sledil dvigu zdravniških in zobozdravniških plač, je pojasnila.

Kot je ocenila, bi bilo pravilno, da vse zaposlene v zdravstvu obravnavajo enakopravno in da se med plačnimi skupinami ne dela razlik. "Vendarle delujemo kot tim in prav je, da nas tako obravnavata ministrstvo in vlada," je opozorila.

Glede organizacije dela med stavko je navedla, da delo poteka skladno s predpisi. V obeh ustanovah zagotavljajo minimum oskrbe. Skušali pa so odpovedati vse nenujne storitve.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota po besedah predstavnika sindikata delavcev v zdravstveni negi Janka Hercana pri današnji stavki upoštevajo vse zakonske zahteve po nujni oskrbi. Pacienti stavke praktično ne bodo občutili, ker bodo normalno obravnavali vse, ki so naročeni na preglede, je povedal. Edina izjema so potrdila o testiranju, ki jih danes ne bo mogoče dobiti.



Vodstvo bolnišnice je predstojnikom, glavnim sestram in vodjem posameznih enot oz. služb naročilo, da preverijo prisotnost delavcev in zagotovijo zadosten obseg kadra za zagotavljanje minimalnega obsega delovnega procesa, tako da bo izvajanje nujne medicinske pomoči, nege in oskrbe pacientov zagotovljeno nemoteno. Zaposlene je tudi obvestilo, da jim lahko prekličejo porabo ur oz. dopusta, če minimalni obseg zdravstvenih storitev ne bi bil zagotovljen.

V dejavnosti zdravstva in socialnega varstva danes stavkajo, ker jim z vladno stranjo ni uspelo zbližali stališč glede stavkovnih zahtev, med drugim po zvišanju plač. Poleg v bolnišnicah stavka poteka tudi v zdravstvenih domovih, socialnovarstvenih zavodih, centrih za socialno delo in lekarnah.

V Lekarni Ljubljana v skladu z dogovorom s sindikati in zaposlenimi stavka poteka na delovnih mestih, pri čemer je zagotovljen minimum delovnega procesa. Stavka poteka v vseh njihovih organizacijskih enotah, pri čemer je v 11 enotah zagotovljeno izvajanje nujnih lekarniških storitev. To so štiri enote v Ljubljani: Lekarna pri polikliniki, Lekarna Črnuče, Lekarna Vič in Lekarna Bežigrajski dvor, ter Lekarna Idrija, Lekarna Cerknica, Lekarna Logatec, Lekarna Vrhnika, Lekarna Ivančna Gorica, Lekarna pri ZD Grosuplje in Lekarna Medvode.

Omenjene enote obratujejo v omejenem obsegu prek okenca, in sicer izdajajo zdravila, predpisana na recept istega dne oziroma z oznako "nujno", in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam. Drugih izdelkov in potrdil o izpolnjevanju PCT-pogoja v času stavke ne izdajajo.

Zaenkrat težav zaradi stavke ni, prav tako od uporabnikov niso prejeli pritožbe, so sporočili.

V Lekarni Velenje bodo imeli zaradi stavke svoje enote zaprte med 10. do 16. uro, le v enoti na Vodnikovi v Velenju bodo v tem času izdajali nujna zdravil. Izven časa stavke, to je do 10. in po 16. uri, pa bo delo potekalo normalno.