1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Novice Brestanica

V Brestanici danes o pametnih vaseh za digitalno in zeleno Evropo

Piše: STA

Čas objave:
01.10.2021 09:03

Na mednarodni konferenci, ki bo danes potekala v Brestanici in prek spleta, bodo različni deležniki spregovorili o vlogi pametnih vasi za digitalno, zeleno in odporno Evropo. Iskali bodo odgovore na vprašanje, kako bo evropska dolgoročna vizija za podeželska območja mobilizirala deležnike, da ukrepajo skladno s potrebami prebivalcev podeželja.

Podeželje nam zagotavlja hrano, domove, delovna mesta in bistvene ekosistemske storitve, so v vabilu na današnjo hibridno konferenco zapisali organizatorji. Ob tem so izpostavili, da je treba razvoj podeželja še pospešiti. "To lahko storimo tudi z izvajanjem koncepta pametnih vasi, ki pomeni odziv na izseljevanje in staranje prebivalstva na podeželju, pa tudi na naraščajočo digitalno vrzel med podeželskimi in mestnimi območji," so prepričani.

Napovedujejo, da bo konferenca prinesla tudi odgovore o tem, kako bo dolgoročna vizija za podeželska območja, ki jo je nedavno predlagala Evropska komisija, mobilizirala javne institucije in zainteresirane deležnike, da bodo ukrepali v skladu s potrebami in pričakovanji prebivalcev podeželja.Dogodek v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji organizirata pisarna evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Gre za enega izmed uradnih dogodkov na visoki ravni v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Na hibridni konferenci bodo poleg Bogoviča in kmetijskega ministra Jožeta Podgorška med drugim sodelovali predsednik DZ Igor Zorčič, minister za razvoj in kohezijsko politiko Zvonko Černač, minister za delo Janez Cigler Kralj, minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, evropska komisarka za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica in generalni direktor Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo Qu Dongyu.