benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Novice Brežice

V Brežicah na novi val beguncev dobro pripravljeni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.10.2015 16:26

Na včerajšnji prihod približno 600 beguncev preko mejnega prehoda Obrežje so bili v Brežicah dobro pripravljeni. Tako prostovoljci Adre Slovenija, ki v Posavju trenutno v pripravljenosti na pomoč beguncem štejejo preko 60 oseb, kot tudi ostale organizacije, ki so preteklo noč zopet preživele na terenu.

  Tokrat le na dveh lokacijah in sicer na mejnem prehodu Obrežje in sprejemnem centru Brežice, kjer je dogajanje potekalo mirno, na podlagi izkušenj izpred meseca dni pa tudi zelo tekoče in organizirano.


Adra Slovenija sitrenutno v Brežicah upravlja z dobro založenim skladiščem, ki se nahaja v prostorih starega Doma Upokojencev, iz katerega so tudi tekom sobotnega večera in noči črpali potrebne zaloge vode, hrane, obleke, obutve, odej in sanitetnega materiala. Pomoč beguncem se je na mejnem prohodu Obrežje razdelila približno 600 osebam, med katerimi je bilo tudi veliko žensk in otrok. V primerjavi s prvim odzivom sredi septembra se je tokrat povečala potreba predvsem po toplejši obleki, sicer pa so se prihajajoče skupine na prostovoljce, ki jih tokrat pričakajo na slovenski meje, znova odzvale z veliko hvaležnostjo. Vnovič pa je bilo prostovoljcem in ostalim službam na terenu v veliko pomoč vreme, ki je po 14 dneh dežja v pravem trenutku zopet priskočilo na pomoč.



Tudi danes se na mejnem prehodu Obrežje pričakujejo nove skupine beguncev, ki želijo svojo pot nadaljevati proti severu Evrope. Na njih so pripravljeni tako pri Adri Slovenija kot tudi Rdečem Križu, Karitasu in ostalih službah, ki na terenu delujejo usklajeno in z odličnim medsebojnim sodelovanjem. Prav tako pa so prostovoljci zgoraj omenjeni služb na terenu tudi v Lendavi, kjer je danes mejo prestopilo že okoli 700 beguncev, še več pa jih pričakujejo tekom dneva in večera. Vsi prostovoljci se iz terena do tega trenutka javljajo brez zapletov.