zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Brežice

V Brežicah vaja iskanja pogrešanih na in ob Krki

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
29.03.2016 12:25

Brežiška civilna zaščita bo skupaj s številnimi organizacijami in helikopterjem Slovenske vojske na območju Velikih Malenc v soboto izvedla večjo vajo iskanja pogrešanih na in ob Krki. V štiriurni vaji, katere glavni cilj je izboljšanje kriznega štabnega upravljanja, vodenja in sodelovanja vpletenih, bo sodelovalo 60 do 80 udeležencev.

Brežiški župan Ivan Molan je na današnji predstavitvi vaje povedal, da z njo ne bo večjih stroškov. Izvedli jo bodo v okviru redne dejavnosti vseh sodelujočih, občina pa je v proračunu za vajo namenila približno 2000 evrov, v glavnem za stroške prehrane brezplačno sodelujočih udeležencev.

Sicer pa bodo po besedah občinskega svetovalca za civilno zaščito Romana Zakška vajo izvedli s podmeno iskanja pogrešanca, ki ga bodo iskali tudi z reševalnimi psi. Najdenega in poškodovanega pogrešanca bodo nato preko reke spravili s pomočjo vrvne tehnike in ga dvignili s helikopterskim vitlom.

Med nameni vaje so njeni organizatorji navedli preverjanje kriznega upravljanja in vodenja štaba občinske civilne zaščite ter njegovega sodelovanja z zunanjimi sodelavci mednarodnega, državnega in občinskega okolja.


Glede na pridobljene izkušnje bodo nato izdelali občinski načrt zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah, po potrebi pa bodo tudi popravili ali dopolnili občinski načrt reševanja ob poplavah. Hkrati bodo preverili delovanje mednarodnega vladnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o sodelovanju pri naravnih in civilizacijskih nesrečah.

Pri vaji bodo poleg brežiške civilne zaščite sodelovali še Slovenska vojska, brežiški jamarji in potapljači, območni vodniki reševalnih psov, brežiški radioklub Elektron, domači planinci, čateški kajakaši, brežiška policijska postaja, zdravstveni dom, prostovoljni gasilci in tudi pripadniki civilne zaščite sosednje hrvaške občine Samobor.

Vajo si bodo kot gostje ogledali tudi predstavniki vodstva spodnjeavstrijske civilne zaščite, je še povedal Zakšek.

Major Aleš Zajc, SV, o sodelovanju pri vaji CZ


Predstavnik Kinološkega društva Brežice Matjaž Zanut o sodelovanju pri vaji CZ


Sodelavec občine Brežice za zaščito in reševanje Roman Zakšek o vaji CZ