rtv slovenija Svet24.si

Trije favoriti za generalnega direktorja RTV ...

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1664482811-dsc00710 Necenzurirano

Miklavčič brez tekmecev do 55-milijonskega posla...

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

doncic dragic Ekipa24.si

Konec je! Zlati kapetan razblinil vse dvome, teh ...

Nogometna legenda Zlatan Ibrahimović je pri 41 letih končal svojo športno pot, to je po zmagi Milana Odkrito.si

Ko se je poslavljal, je bila ob njem ONA

quintana Ekipa24.si

Zdaj pa res ni več dvoma! Takole so Rogliča ...

Novice Novo mesto

V času oranja bodo nadzirali ceste

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
03.03.2020 13:02

Novomeška medobčinska inšpekcija bo nadzirala morebitne posege na območjih javnih cest v času oranja in ustrezno ukrepala v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

Pri oranju zemljišč morajo kmetje paziti, da ne onesnažijo in poškodujejo ceste, ter da orjejo v primerni razdalji od roba ceste. V Zakonu o cestah je določeno, da se ne sme orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega območja, v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega območja, vzporedno na cesto. Primera pravilnih odmikov sta prikazana tukaj

Prav tako je prepovedano na cestišču ceste vlačiti pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ali tovor ter onesnaževati cesto.

Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov namreč prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem območju, celo na asfaltnem vozišču, s tem pa prihaja do poškodb bankin, razpokanosti asfalta, posedanja roba cestišča, hkrati pa tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi.