mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

V času oranja bodo nadzirali ceste

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
03.03.2020 13:02

Novomeška medobčinska inšpekcija bo nadzirala morebitne posege na območjih javnih cest v času oranja in ustrezno ukrepala v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

Pri oranju zemljišč morajo kmetje paziti, da ne onesnažijo in poškodujejo ceste, ter da orjejo v primerni razdalji od roba ceste. V Zakonu o cestah je določeno, da se ne sme orati na razdalji manj kot 4 metre od roba cestnega območja, v pravokotni smeri na cesto ali na razdalji manj kot 1 meter od roba cestnega območja, vzporedno na cesto. Primera pravilnih odmikov sta prikazana tukaj

Prav tako je prepovedano na cestišču ceste vlačiti pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ali tovor ter onesnaževati cesto.

Zaradi neupoštevanja pravilnih odmikov namreč prihaja pri oranju kmetijskih površin do poškodb bankin in vozišča. Orači obračajo traktorje s priključki na cestnem območju, celo na asfaltnem vozišču, s tem pa prihaja do poškodb bankin, razpokanosti asfalta, posedanja roba cestišča, hkrati pa tudi do onesnaženja cestišča z nanosom blata in zemlje. Orač oziroma voznik delovnega stroja je dolžan pred vključitvijo v promet, pnevmatike očistiti blata, zemlje in drugih snovi.