harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

Asta vrečko Necenzurirano

Asti Vrečko zaradi opozicije prepovedali nastop ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Meghan Trainor Odkrito.si

V veselem pričakovanju!

Conte Guardiola Ekipa24.si

Angleški velikan v šoku! Trenerja zaradi hudih ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju drevi uradno odprtje 58. Jurjevanja v Beli krajini

Piše: STA

Čas objave:
24.06.2022 08:03

V Jurjevanjski dragi v Črnomlju bodo drevi ob 19. uri uradno odprli najstarejši slovenski in največji območni folklorni festival 58. Jurjevanje v Beli krajini. Ta bo z različnimi prireditvami potekal do vključno nedelje. Pripravili so koncerte, folklorne nastope, razstave, predstavitve, športne in druge prireditve, so sporočili prireditelji.

Festival slavi raznolikost kultur in pri tem stremi k prepletu tradicionalnega s sodobnim in lokalnega z globalnim. Je orodje za uresničevanje trajnostnega in celostnega razvoja Bele krajine, prejemnice naslova evropskega zelenega in območja odličnosti, je sporočil njegov prireditveni odbor.

Jurjevanje sicer ohranja belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino, hkrati pa k predstavitvi lastne dediščine vabi mednarodno uveljavljene folklorne skupine in druge kulturne ustvarjalce z vseh celin. Tako "ustvarja medkulturni prostor, ki naj služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami", so dodali prireditelji Jurjevanja.

Dogajanje na številnih prizoriščih bo pestro in bogato. Za najmlajše pripravljajo otroške predstave in delavnice, na tržnici in rokodelskem sejmu pa si bo moč ogledati in kupiti lokalne pridelke ter izdelke.

S prvimi manjšimi prireditvami 58. Jurjevanja so sicer začeli v sredo, po drevišnjem odprtju z Big bandom Črnomelj pa ga bodo nadaljevali s tradicionalno prireditvijo Pleši, Jure, do jutranje ure. Po tej bodo nastopili "trubači" iz srbskega Šida. Večer bodo končali z zabavnim sporedom.V soboto se med drugim obetajo družinski kolesarski izlet Goni kolo - z biciklom po Beli krajini, prireditev ob dnevu slovenskih ribičev, predstava za otroke Radovednica iz čebelnjaka, nastop argentinske in slovaške etno skupine, nastop etno-glasbene skupine Kralj Matjaž, koncert združenih belokranjskih godb, nastop folklornih skupin in osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti.

V nedeljo Črnomaljce med drugim čakajo še predstava za otroke Dvorni norček Beni, nastop etno-glasbenih skupin Falajček in Drumlce in Helena ter Primož Urbančič. Zvečer bodo pripravili nastop folklornih skupin Lepa Anka kolo vodi, festival pa končali z zabavnim sporedom.

Obiskovalci prireditev, ki jih bo obiskal tudi izročilno-mitološki Zeleni Jurij, bodo lahko okušali posebnosti belokranjske kuhinje in tamkajšnje vino.

Črnomaljsko Jurjevanje je član Svetovnega združenja folklornih festivalov in tradicijskih skupin - CIOFF oziroma International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts, priznano pa je na državni in mednarodni ravni.