profimedia-0778195429 Svet24.si

ZDA in Rusija enotni, da vojna Ukrajini lahko ...

prehitra vožnja Svet24.si

Med Rogozo in Framom zapravil 1200 evrov

B60K0632 Necenzurirano

Zakaj Darko Horvat rešuje očeta kozmodiska? ...

rtvs rtv slovenija m24 Reporter.si

Golob obžaluje, ker se RTVS ni lotil politično ...

bogatinov Ekipa24.si

Znana je kazen za Oliverja Bogatinova zaradi ...

Voditeljska ekipa Petra Rupnik, Simon Rosc in Milena Novak Odkrito.si

Svet24TV: »Vsako uro terjamo odgovore!«

doncic Ekipa24.si

Ni počitka za Dončića! Glejte kje in kako se je...

Novice Črnomelj

V Črnomlju o nedovoljenih prehodih migrantov ob meji s Hrvaško

Piše: STA

Čas objave:
20.06.2018 14:14

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj in tamkajšnja občina sta ob današnjem dnevu beguncev in v okviru mednarodnega projekta Utrinki z mej v črnomaljskem kulturnem domu pripravila pogovor o migracijah ob meji Česa se bojimo. S pogovorom so želeli predvsem obeležiti dan beguncev in opozoriti na nezakonite migracije in z njimi povezane probleme.

Predstavnik Policijske uprave (PU) Novo mesto Igor Petelinc je navedel, da so na območju celotne PU Novo mesto letos do zadnje nedelje zabeležili 1435 ilegalnih prehodov, kar glede na lani predstavlja precejšnje povečanje.

Najbolj obremenjen je del državne meje od Metlike do Črnomlja, policija pa z migranti, ki jih zaloti pri omenjenem dejanju, ravna v skladu z zakonodajo.

Glede varnosti na obmejnem območju je dodal, da večjih težav z migranti do zdaj ni bilo. Hkrati je za sodelovanje pohvalil lokalno prebivalstvo in ponovil opozorilo, da naj bo ljudje, ki živijo ob meji, pri srečanjih z migranti previdni. Temeljni cilj policije je, da zaščiti lokalno prebivalstvo, je poudaril.

Generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije (RKS) Renata Brunskole je povedala, da RKS v času prihoda migrantov zagotavlja humanitarno pomoč. Tako so leta 2015 z več kot sto ekipami in več kot 3500 prostovoljci več kot 100.000 migrantom pomagali z oblačili, obutvijo in s prehranskimi paketi.

Pomagali so povsod, kjer je bilo potrebno, pomoč RKS pa je obsegala tudi laično prvo pomoč in posredovanje pri iskanju izgubljenih družinskih članov in sestavljanju med potjo razbitih družin.


RKS se je sicer ob današnjem dnevu beguncev vključil v poziv 22 evropskih nacionalnih društev Rdečega križa, ki kličejo k osveščenosti in poglobljeni reformi trajnostne in odgovorne migracijske politike.

Gre za to, da bi države morale urediti svoje migracijske ukrepe glede na svoje materialne in socialne zmožnosti pri nastanitvi in integraciji. To po njenem velja tudi za Slovenijo, pri tem pa je treba upoštevati domačo zakonodajo in tudi mednarodno humanitarno pravo. "Naša dolžnost je, da vsakega sprejmemo z dostojanstvom in pri RKS se trudimo, da je temu tako," je še dejala Brunskoletova.

Jurij Zaletel z vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov je predstavil to pred letom ustanovljeno ustanovo, njeno delovanje in utečene postopke v zvezi z integracijo tujcev. Stanje v azilnem domu je ocenil za normalno in pristavil, da zadeve v zadnjem obdobju potekajo brez kakšnih pritiskov.

Poslanka Levice Violeta Tomič je opozorila na neprimernost žične ograje na meji. "Najbolj tragično je to, da je edina državna investicija v samostojni Sloveniji v Beli krajini bila rezilna žica," je dejala. Menila je, da jo je treba nujno odstraniti, "ker je nehumana, ker povzroča težave lokalnemu prebivalstvu in ker ne rešuje problema migracij".

Tomičeva je sicer ocenila, da so migracije globalen problem, ki se bo v prihodnosti in ob svetovnih vremenskih spremembah zgolj krepil. Zaradi tega ga je treba reševati sistemsko in globalno, spodbujanje strahu in sovraštva pa je označila za zlorabo politike, kar se je po njenem v Sloveniji dogajalo med zadnjo predvolilno kampanjo.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je opozorila na stroške, ki pri prehodu in predvsem pri neuspelih prehodih meje z utopitvijo migrantov nastajajo občini. Ta strošek mora za zdaj pokriti občina, je še dejala.