Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju ocenili varnost občanov, ki živijo ob meji

Piše: B.F.

Čas objave:
05.04.2018 09:29

Občina Črnomelj je v sporočilu za javnost glede števila migrantov in ocene varnosti zapisala, da situacija ni alarmantna, zato tudi ni potrebe, da bi policija stopnjevala ukrepe in strašila ljudi.

Glede na vnovični pojav po njihovem mnenju pretiranega širjenja strahu pred migranti, v nekaterih medijih in spletnih družbenih omrežjih, je Občina Črnomelj, Ministrstvo za notranje zadeve prosila za podatke o migrantih in oceno varnosti občanov, ki živijo ob meji.

Odgovor Ministrstva za notranje zadeve, ki so ga dobili iz kabineta ministrice, objavljajo v celoti:

»Na območju Črnomlja so policisti letos obravnavali 153 nezakonitih prehodov državne meje - meseca januarja 55, v februarju 65 in 33 v marcu (do 28. 3.). Lani ni bilo zaznanih primerov nezakonitega prehoda državne meje.

Ob zaznanem povečanju nezakonitih prehodov državne meje v letošnjem letu na območju Bele krajine so na Policijski upravi Novo mesto začeli izvajati številne aktivnosti za preprečevanje in zmanjšanje nezakonitih prehodov. Policisti, ki varujejo državno mejo, veliko večino tujcev primejo takoj, ko ti nezakonito prečkajo mejo. Odpeljejo jih na policijsko postajo, kjer jim je zagotovljena humanitarna oskrba in opravljeni policijski postopki. Nezakoniti prehodi so razpršeni vzdolž reke Kolpe, saj na več mestih zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva ni postavljenih začasnih tehničnih ovir in posamezniki po prečkanju meje pridejo tudi do bližnjih naselij.

Policisti so obravnavali en primer vloma v lesen pomožni objekt, kjer so migranti prespali. V drugem primeru pa je zagorela skladovnica drv, ker je ogenj, ki so ga zakurili, da bi se ogreli, ušel nadzoru.


Policija tako ni prejela niti ene prijave in ni obravnavala ogrožanja varnosti ali nasilja. Občani so v nekaj primerih klicali policijo na št. 113 ter jo obvestili o osebah, ki so skozi odprta ali odklenjena vrata vstopile v hišo in zaprosile za pomoč. Po prečkanju meje so migranti večinoma namreč mokri, premraženi, podhlajeni in pogosto lačni, domačini pa jim ponudijo pomoč - suha oblačila, hrano in pijačo.

Domačini so v vseh primerih tudi brez posebnih navodil reagirali trezno in ustrezno, vendar jim kljub temu predlagamo, da ne opuščajo običajnih (samo)zaščitnih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavi sumljivih oseb pa nemudoma obvestijo policiste na številki 113. Posebnih nasvetov ali priporočil lokalno prebivalstvo ni prejelo niti v času migrantske krize v 2015/2016, ko je čez naše območje šlo več kot 400.000 migrantov. Pomembno je, da so policisti na terenu prisotni, kar nekaj patrulj je v bližini zelene meje vsak dan na območju celotne policijska uprave, zato lahko tudi hitro odreagirajo. Občani pa naj čimprej pokličejo 113, ko kaj opazijo.

Menimo, da glede na število migrantov situacija ni alarmantna, zato tudi ni potrebe, da bi policija stopnjevala ukrepe in strašila ljudi. Prav tako je pomembno, da tudi lokalne oblasti ne povzročajo prekomerne in nepotrebne panike med ljudmi. Če bi se razmere spremenile, bomo lokalne skupnosti o tem še pravočasno obvestili, kakor tudi o ukrepih, ki jih bo pri tem izvajala policija s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske.

Glede vračanja bi želeli opozoriti, da migrantov, ki so nedovoljeno vstopili v republiko Slovenijo ni mogoče takoj vrniti v državo, od koder so prišli, temveč je to treba storiti v skladu s sporazumom o vračanju, ki ga ima Slovenija sklenjenega s Hrvaško. Neformalni hitri postopek vračanja pa po sporazumu traja do 72 ur za tiste migrante, za katere je nedvoumno, da so prišli iz Hrvaške. To pomeni, da je treba zagotoviti 72-urni nadzor, migrante ustrezno oskrbeti in obravnavati, kar policija trenutno zagotavlja v okviru svojih obstoječih prostorov. Če migranti izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, se jih premesti v Azilni dom v Ljubljani in obravnava v postopku v skladu z Zakonom o mednarodni zaščiti.

Letos je policija v Hrvaško vrnila 105 (lani v istem obdobju 132) tujcev, ki so predhodno nezakonito vstopili v našo državo. Takoj po prijetju namreč velika večina tujcev izrazi namero zaprositi za mednarodno zaščito ter je potrebno najprej odločiti o njihovi nameri. To še posebej velja za tujce, ki so v našo državo vstopili na področju Bele Krajine.

Na Policijski upravi Novo mesto bodo tako kot do zdaj v okviru zmožnosti in pristojnosti storili vse, da preprečijo nezakonite prehode državne meje oziroma se bodo na klice občanov odzivali hitro.«