mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju razstava Plečnik v Beli krajini

Piše: STA

Čas objave:
15.11.2017 10:47

V Pastoralnem centru v Črnomlju bodo v počastitev Plečnikovega leta drevi ob 19. uri odprli razstavo Plečnik v Beli krajin.

Z razstavo bodo predstavili Plečnikove načrte za zgradbe v Beli krajini in arhitektova tamkaj uresničena dela. Slavnosti govornik bo poznavalec Plečnikovega dela Damjan Prelovšek. Razstava bo na ogled do 15. decembra.

Avtorica razstave Ana Starešinič je zapisala, da je arhitekt Jože Plečnik (1872-1957) načrte snoval za tri kraje v Beli krajini. Za Dragatuš je med letoma 1953 in 1954 načrtoval novo cerkev, leta 1953 pa še novo cerkev na Preloki. Zanjo je tudi narisal več skic lesenih lestencev.

Plečnik je še s svojo učenko in kasnejšo asistentko Gizelo Šuklje, po rodu Metličanko, med letoma 1943 in 1945 snoval urbanistični načrt Metlike in vanj umestil devet novih javnih zgradb.

Večina njegovih načrtov za Belo krajino je sicer ostala le na papirju, na Preloki pa so po njegovih načrtih opremili notranjost cerkve. Po njegovih načrtih so izdelali omenjene lestence ter klopi v cerkveni ladji in na koru. Omenjeno opremo so namestili leto po arhitektovi smrti.

Starešiničeva je dodala, da bodo na črnomaljski razstavi prvič v Beli krajini predstavili Plečnikove načrte za dragatuško in preloško cerkev, urbanistični načrt Metlike v dveh različicah in arhitekturne načrte metliškega poglavarstva, ljudske in strokovne šole ter kopališča.



V sliki in besedi bodo predstavili tudi v Beli krajini uresničene Plečnikove načrte - lestence in klopi v cerkvi na Preloki in Plečnikov kelih, ki je v preloški fari v zasebni lasti. Posebno mesto pa bo zavzemala maketa preloške cerkve, ki jo je po Plečnikovem načrtu in v počastitev njegovega leta izdelal poljanski župnik Jože Pavlakovič.

Razstavo so pripravili črnomaljska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Občina Črnomelj in župniji Črnomelj ter Dragatuš. V okviru njenega odprtja bodo predvajali arhivske filme o arhitektu Plečniku.

Leto 2017 je Plečnikovo leto, posvečeno arhitektu Jožetu Plečniku. Letos, 7. januarja, je namreč minilo 60 let od njegove smrti in 23. januarja 145 let od njegovega rojstva.

Plečnik se po vrhunskosti, raznolikosti in obsegu ustvarjanja uvršča med najpomembnejše evropske ustvarjalce 20. stoletja, nekatera njegova dela v Ljubljani in Pragi pa so nominirana za uvrstitev na Unescov seznam svetovne dediščine. S svojim delom je pomembno zaznamoval evropske prestolnice Dunaj, Prago in predvsem Ljubljano.