Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju zaživel prvi belokranjski podjetniški inkubator

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
12.05.2016 13:57

V okviru črnomaljskega Razvojno informacijskega centra - RIC je v začetku meseca začel delovati prvi belokranjski podjetniški inkubator. Za zdaj bo na treh različnih mestih deloval le na območju Črnomlja, kasneje pa je predvidena še njegova širitev v sosednji semiško in metliško občino. Pri njegovem sofinanciranju sicer računajo tudi na državo.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je na današnji novinarski konferenci v Črnomlju povedala, da je omenjeni inkubator z delovanjem začel v nekdanji Beltovi zgradbi oz. zdajšnji črnomaljski zasebni poslovni stavbi Stratus, njegovi varovanci pa se bodo v kratkem naselili še v nekdanji mestni lekarni in v prostorih nekdanje upravne stavbe rudnika v Kanižarici.

Skupaj bo imel na voljo približno 800 kvadratnim metrov, njegovi posamezni deli pa bodo namenjeni različnim dejavnostim. Kot je navedla, so približno 300 kvadratnih metrov v Stratusu namenili storitvenim dejavnostim, v nekdanji lekarniški prostorih so bodo naselili oblikovalci in predelovalci naravnega ter odpadnega gradiva, v Kanižarici pa proizvajalci.

Z inkubatorjem, ki je že zdaj usmerjen regijsko, bi radi zadržali in izkoristili domače znanje, podprli lokalno podjetništvo ter območni razvoj, znižali brezposelnost in omejili t. i. beg možganov čez Gorjance, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Po besedah direktorja črnomaljskega RIC Petra Črniča je zanimanja za belokranjski podjetniški inkubator veliko. V najetem nadstropju poslovne stavbe Stratus, v katero se je s svojimi deset zaposlenimi pred tremi tedni preselil tudi RIC, pa so že oddali vse tamkajšnje zmogljivosti.

Tam namreč zdaj gostijo štiri podjetja in sedem soudeležencev t. i. coworking centra. Veliko zanimanja pa vlada tudi za nekdanje lekarniške prostore v središču Črnomlja, ki jih še prenavljajo.

Dodal je, da bodo najemnino v Stratusu, ki mesečno znaša 1000 evrov, poravnavale vse tri belokranjske občine, pri nabavi potrebne opreme pa se pogovarjajo o državnem sofinanciranju. S pristojnimi državnimi predstavniki se pogovarjajo tudi o morebitnem sofinanciranju najemnine iz sredstev programa Pokolpje, je pristavil.

Inkubatorskim najemnikom sicer omogočajo najem po ugodnih cenah. Ti morajo tako prvo leto poravnati četrtino najemnih stroškov, drugo leto polovico, tretje tri četrtine in četrto leto ves znesek. V inkubatorju bodo poskrbeli tudi za mentorstva, svetovanje, tedenska srečanja in povezovanje z gospodarstvom, je še povedal Črnič.