Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ribnica

V deželi suhe robe o medvedu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.12.2012 21:41

Z mednarodno konferenco Evropska prestolnica rjavega medveda so v Ribnici sklenili projekt Medved naš vsakdanji.

Gre za projekt, ki ga Zavod za kulturo in turizem Parnas iz Velikih Lašč izvaja skupaj s partnerji in sicer Fotografskim društvom Grča, Rokodelskim centrom in Zavodom za ekologijo Narava 2001.

Po tematskih predstavitvah v Ložu, Robu in Kočevju, kjer so z različnimi udeleženci, včasih tudi z diametralno nasprotnimi mnenji, skušali prikazati, da rjavi medved lahko predstavlja tudi razvojno priložnost in dviguje vrednost območja vse od Kolpe pa tja do Idrijce ter fotografsko razstavo, je imela današnja konferenca mednarodno težo.


Izkušnje iz svojega okolja so prenesli pristojni strokovnjaki iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Slovaške, predstavnik ministrstva za kmetijstvo in okolje, župana Ribnice in Kočevja. Težo konferenci so izpodbili sicer vabljeni predstavniki Zavoda za Gozdove, Lovske zveze, biotehnične fakultete in nekaterih drugih nevladnih organizacij, ki jih ni bilo.

Še posebej je pozornost pritegnil dr. Đuro Huber, z univerze v Zagrebu, ki je dejal, da bo Dinarski rjavi medved, v sosednji državi naj bi jih živelo okoli tisoč, šele z vstopom Hrvaške v evropsko skupnost zaščiten s strani države. Od nas je odvisno ali se bomo naučili z medvedi sobivati in to izpostaviti kot prepoznavno tudi tržno vrednost območja,  je bil povzetek s srečanja, ki je seveda postreglo tudi z različnimi mnenji o (pre)številčnosti populacije, ogrožanju človeka, sobivanju in napakah države pri ravnanju s to zverjo.