kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Škocjan

V Dobravi pri Škocjanu se mladi učijo gradnje z zemljo

Piše: STA

Čas objave:
07.08.2021 15:40

V Dobravi pri Škocjanu te dni poteka mednarodna delavnica Naprej k zemlji. V sklopu delavnice 14 mladih udeležencev pod mentorstvom mednarodne zasedbe strokovnjakov gradi tla iz zbite zemlje v nekdanjem hlevu. Ta bo skozi več delavnic preobražen v projektni prostor, posvečen izobraževanju in razstavam o gradnji z zemljo na sodoben način.

Delavnico organizirajo štiri partnerske organizacije: Zelena centrala, Terraepaglia, Retzhof in revija Outsider, ki so tudi izbrale udeležence, pod okriljem programa Erasmus +. Glavna in odgovorna urednica revije Outsider Nina Granda je za STA povedala, da gre za prvo delavnico v soorganizaciji revije, na kateri preizkušajo gradnjo iz zemlje tudi v praksi. Udeleženci prihajajo iz Slovenije, Avstrije in Italije, po eden pa tudi iz Brazilije in Madžarske.

Delavnica poteka na delujoči kmetiji, ki je ohranila svojo avtentičnost in je hkrati dobro vzdrževana, kar je, kot pravi sogovornica, danes kar težko najti, saj se je na kmetijah veliko moderniziralo in so stare objekte nadomeščali z novimi. Poslopje nekdanjega hleva je bilo že dolgo časa zapuščeno in bo z delavnicami dobilo nov namen.

V sklopu delavnic so tudi predavanja, a bistven poudarek je na praktičnem delu. Najprej so v nekdanjem hlevu odstranili prejšnji deloma betonski in deloma kamniti pod ter plasti pod betonom do globine približno 12 centimetrov. Nato so se lotili nanašanja novih plasti, pri čemer uporabljajo materiale iz lokalnega okolja.


Naredili so več poskusov ter preverili sestavo zemlje. Na sami lokaciji je po besedah Nine Granda zemlja zelo primerna za gradnjo, saj hitro dosežejo plast gline, ki se jo uporablja kot vezivo pri gradnji. Meša se jo z mivko, peskom in različnimi sestavami zemlje, ki jih vse najdejo na tamkajšnji lokaciji. Udeleženci delavnice vsak dan izvedejo po eno fazo v procesu izdelave novih tal, končni rezultat bodo gladka in svetleča tla z zelo sodobnim videzom. Pomembno vlogo v procesu dela imata italijanska strokovnjaka iz društva Terraepaglia iz Italije, ki se gradnji z zemljo posvečata že 20 let.

Poleg praktičnega dela udeleženci sodelujejo tudi v medijski delavnici, kjer se učijo javno podajati znanje, ki ga pridobijo skozi praktično delo. Rezultati te delavnice bodo objavljeni v prihodnjem časopisnem listu Trafika, ki ga izdaja Outsider.

Kot je še povedala sogovornica, so se tekom delavnice med mladimi arhitekti iz vseh vetrov stkale močne vezi ob skupnem delu in razmišljanju ter druženju. "In lahko že kar rečemo, da je to sicer prva, a skoraj zagotovo ne bo zadnja delavnica. Tematika sama je zelo privlačna in tudi lokacija ima prave kapacitete," je dodala.

Mladi bodo z gradnjo tal zaključili danes dopoldne, v nedeljo se vračajo domov. V času delavnice so nastanjeni v prenovljenem seniku nekdanjega hleva, ki so ga v kratkem času preuredili v bivalni prostor. Kot je poudarila Nina Granda, je za korak k trajnostni rabi prostora in naravni gradnji predvsem pomembna tudi gradnja skupnosti. Uporaba naravnih materialov je le začetek. Lahko zamenjamo beton z zemljo, ampak če ob tem ne spremenimo tudi svojega odnosa do okolja, potem nismo naredili skoraj ničesar. Ustvarjati želimo arhitekturo, ki ima smisel in ki na okolje vpliva dobro v vseh pogledih - ekološkem, socialnem in ekonomskem.