900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: 15 let Novomeških likovnih dnevov

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
03.12.2019 09:42

V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu, so v petek, 29. novembra, odprli pregledno razstavo ob 15-letnici kolonije Novomeški likovni dnevi. Razstavo 105 del prav toliko avtorjev so postavili v omenjeni galeriji in razstavišču Jakčev dom. Predstavili so tudi dela letošnje 15. kolonije. Razstava bo na ogled do 1. februarja prihodnje leto.

novomeški-likovni-dnevi
Novomeški likovni dnevi - razstava ob 15. obletnici
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Razstavo so odprli z multivizijsko predstavo, ki jo je pripravil eden od udeležencev zadnje, 15. novomeške likovne kolonije, glasbenik in fotograf Lado Jakša.

Kustosinja Jakčevega doma in Novomeških likovnih dnevov Jasna Kocuvan Štukelj je povedala, da bodo sodelujoče umetnike predstavili s po enim delom, razstava pa je plod sodelovanja s pobudnikom in umetniškim vodjem kolonije oziroma z novomeškim slikarjem ter specialistom grafike Jankom Oračem.

Razstava - 15 let Novomeških likovnih dni.jpg
Razstava - 15 let Novomeških likovnih dni
Foto: MO Novo mesto

Rdeča nit razstave, ki prinaša prerez sodobne slovenske likovne umetnosti, je sicer svoboden in neomejen izraz, po možnosti vpet v novomeško okolje in njegove posebnosti, je dejala.

Dodala je, da je sicer vsak od udeležencev Novemu mestu oz. Dolenjskemu muzeju, ki je skrbnik nastajajoče mestne zbirke, ob zaključku posamezne kolonije podaril po eno nastalo delo. Ocenila je tudi, da se je v vseh teh letih njenega prirejanja, kolonija dobro zasidrala v novomeško in širše okolje.

novomeški-likovni-dnevi
Novomeški likovni dnevi - razstava ob 15. obletnici
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

V omenjeni novomeški zbirki se je v 15 letih tako nabralo 117 likovnih del 105 avtorjev, nekateri med njimi pa so se kolonije udeležili tudi dvakrat, je še povedala Jasna Kocuvan Štukelj.

Orač je dodal, da udeležencem kolonije vsa leta njenega prirejanja niso predpisovali teme ali motivov. Želijo le, da se vsak povabljeni ustvarjalec izrazi v zanj prepoznavnem likovnem jeziku in Novemu mestu podari eno ustvarjeno delo. Sicer pa razstavljena dela predstavljajo različne slikarske in druge likovne pristope ter različne ustvarjalne generacije.

Župan Gregor Macedoni.jpg
Župan Gregor Macedoni
Foto: MO Novo mesto

Gosti letošnje kolonije so bili akademska slikarka in grafičarka Barbara Jurkovšek, akademski slikar Robert Lozar, akademska slikarka in magistrica grafike Nataša Mirtič, akademska kiparka Katja Smerdu, akademski ilustrator in oblikovalec Peter Škerl in glasbenik ter fotograf Lado Jakša. Zamejska gosta sta bila tržaški grafik Franco Vecchiet in bosanski grafik Petar Waldegg, častna gosta pa akademska slikarja Milena Usenik in Emerik Bernard.

Razstavo ob 15-letnici Novomeških likovnih dnevov je pospremila priložnostna publikacija.