atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Dolenjske Toplice

V Dolenjskih Toplicah odprli prvi del tamkajšnje obvoznice

Piše: STA

Čas objave:
16.12.2019 10:26

V Dolenjskih Toplicah, kjer so po lanskem podpisu sofinancerskega sporazuma z ministrstvom za infrastrukturo spomladi začeli graditi prvi del krajevne obvoznice s povezavo Pionirske in Roške ceste, so tega danes odprli. Odprtja se je udeležila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Naložba je stala nekaj več kot milijon evrov.

Topliški župan Franc Vovk je povedal, da je direkcija za infrastrukturo pokrila nekaj več kot štiri petine naložbenih stroškov in razliko občina. Občina je predhodno za odkupe zemljišč in projektiranje odštela 290.000 evrov, pri čemer je dobila nekaj več kot 140.000 evrov spodbude za regionalne projekte.

Naložba je obsegala novogradnjo ceste in semaforiziranega križišča z gradnjo opornih zidov in ureditvijo vodnega odtoka. Spremenili so tudi vstop v ulico Pod Cvingerjem, s krajšim pločnikom pa zagotovili varnejše pešačenje do ulice Na griču.

Dela so obsegala še prenovo vodovoda in fekalne kanalizacije ter zaščito komunalnih vodov. Zgradili so še preostale pločnike in postavili cestno razsvetljavo.

Šlo je sicer za 170-metrski lokalni cestni odsek v strnjenem delu naselja od odcepa za ulico Pod Cvingerjem na Pionirski cesti do križišča Roške ceste in ulice Škrile oz. za prvi del topliške obvoznice, ki bo, ko bosta zgrajena še njen drugi in tretji del, postala državna cesta.

Nadaljevanja gradnje oz. drugega in tretjega dela topliške obvoznice sicer še niso dokončno določili. Vovk predvideva, da naj bi jo dokončno zgradili v prihodnjih petih do šestih letih.

Načrti za drugi del sicer predvidevajo preureditev križišča pri parkirišču Balnea v krožišče, gradnjo novega mosta prek potoka Sušica in povezovalne ceste do Pionirske ceste. Tretji del predvideva prestavitev Pionirske ceste ob šoli nekaj metrov vzhodneje, zdajšnje cestišče pa naj bi namenili za parkirišče.

Po podatkih Občine Dolenjske Toplice naj bi celotna topliška obvoznica stala približno pet milijonov evrov. Po njenem končanju naj bi zdajšnjo cestno povezavo prek središča Dolenjskih Toplic, kjer med drugim stoji tamkajšnji zdraviliški kompleks, zaprli za motorni promet.

Župan je dodal, da je obvoznica mimo topliškega jedra dolgoletna želja Topličanov in tamkajšnjih podjetij. Ob gradnji njenega prvega dela so uredili tudi križišče z ulico Na griču, česar sprva niso predvideli. Sicer pa si od obvoznice obetajo okrepitev prometne varnosti in predvsem prometno razbremenitev središča Dolenjskih Toplic, je še povedal Vovk.