Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

V Dolenjskih Toplicah z bogatejšo turistično ponudbo

Piše: R.K.

Čas objave:
27.09.2021 13:48

V mozaik bogate zgodovine Sitarjeve hiše, dodajajo svež košček domačnosti.

Dolenjske Toplice bodo pridobile nov, obnovljen prostor, ki bo na enem mestu združil lokalne ponudnike in prispeval k bogatejši turistični ponudbi. Da bi izboljšali kakovost življenja na podeželju in oživili center, so se lotili celovito načrtovanega projekta obnove in oživitve Sitarjeve hiše.

V centru Dolenjskih Toplic, na levem bregu Sušice, se zaključujejo še zadnja obnovitvena dela na Sitarjevi hiši. V obnovljeni stavbi bo zaživel projekt “Sitarjeva hiša, na izvirih tradicije”. Hiša, ki se spogleduje z detajli različnih obdobij, vas bo ob vstopu pozdravila s svojo domačnostjo in popeljala nazaj v preteklost. Na Občini Dolenjske Toplice so prepričani, da bo s svojo toplino in prijetnimi aromami domačih dobrot postala zatočišče, kjer se za trenutek čas ustavi in vas popelje v čas otroštva in prijetnih spominov. Prostor, namenjen turizmu, športu, kulinaričnim doživetjem in kulturi, bo okrepil ponudbo kraja in prispeval k njegovi lepši podobi. Na enem mestu bomo obiskovalcem predstavili lokalno ponudbo domačih dobrot, obrti, storitev in doživetij, ponudnikom pa zagotovili prostor za predstavitev, večjo prepoznavnost in prodajni kotiček. V času projekta bo zaživela tudi nova info točka v turistično informacijskem centru, ki bo na začetku vezana na lokalno ponudbo, sčasoma pa se bo širila tudi izven meja regije.

S prenovo tega kulturnega spomenika, bo kraj pridobil prostor, kjer bodo nenadoma zaživeli najlepši spomini - mogoče jih obiskovalcem pričarajo babičini medenjaki, mogoče pa jih bo v otroške dni popeljal pogled iz lesenega balkona. Poleg prostora za izmenjavo spominov, dobrin, znanj in različnih aktivnosti, bodo v hiši uredili kuhinjo z jedilnico, v kateri bo prostor za izvedbo degustacij, delavnic, predavanj in tematskih srečanj. Tako bodo povezali tradicionalno z modernim in mlado s starejšim, saj želijo zagotoviti spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine in prenos številnih znanj s starejših generacij na mlajše in obratno. V sklopu delavnic, na katerih se bodo predstavljali lokalni ponudniki, bodoe obiskovalci lahko pobližje spoznali njihovo delo in okusili široko paleto različnih izdelkov. Med drugimi bodo obiskovalce v Sitarjevi hiši pozdravili domači izdelki ponudnikov, ki so hkrati sodelujoči v projektu.


Gre za projekt trajnostnega pomena, saj predstavlja dvig kakovosti in dodano vrednost lokalnim proizvodom, hkrati pa prispeva k povečanju lokalne samooskrbe, ki postaja vse bolj pomembna. Na enem mestu bo Sitarjeva hiša nudila bogato vinsko, prehransko in obrtniško ponudbo, ki jo bo zaokrožila okoliška gostinska, zdraviliška, kulturna in doživljajska vsebina kraja. Sitarjeva hiša bo s svojimi vsebinami zagotovo poskrbela, da bo trg postal živahen kotiček, kjer se bodo obiskovalci lahko v prijetnem okolju izobraževali, družili in sprostili – četudi samo s pogledom na mirno Sušico.