Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

V DRPD ob svetovnem dnevu poudarjajo pomen pomoči beguncem

Piše: STA

Čas objave:
20.06.2022 13:54

V Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto ob svetovnem dnevu beguncev izpostavljajo pomen pomoči beguncem in njihovega vključevanja v družbo. Sami se trenutno ukvarjajo predvsem s pomočjo beguncem iz Ukrajine, pri čemer največ težav predstavlja iskanje stanovanj ali hiš za najem, so sporočili.

Trenutno je v programe društva vključenih 25 ukrajinskih družin oz. 65 oseb, ki so nastanjene v novomeški občini, pa tudi v občinah Škocjan, Žužemberk, Črnomelj in Dolenjske Toplice.

Čeprav je njihovo društvo nastalo pred tremi desetletji ob tedanjem begunskem valu z območja Hrvaške in BiH in imajo s tega področja že veliko izkušenj, danes njihovo delo ni nič bistveno lažje, saj družine, ki so morale zapustiti Ukrajino, prestajajo hude čase, so navedli. Med drugim jim pomagajo pri prevodih in urejanju dokumentacij za pridobitev statusa begunca, z vključevanjem v tečaje slovenščine ter podporo pri iskanju ustrezne namestitve in zaposlitve.



Še največ težav trenutno zaradi razmer na nepremičninskem trgu predstavlja iskanje stanovanj ali hiš za najem. Trenutno iščejo nov dom za petčlansko družino, ki je v Ukrajini ostala brez vsega, zdaj pa bi se rada nastanila v okolici Novega mesta, saj imajo tudi srednješolca.

"Četudi novice z vojnega območja počasi zapuščajo naslovnice naših medijev in je večina z mislimi že v poletju, je današnji svetovni dan beguncev priložnost, da se spomnimo na soljudi v stiski in pomen solidarnosti v naši družbi," so zapisali v izjavi za javnost.