gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

V Gabrju pod Gorjanci bodo dodatna parkirišča

Piše: STA

Čas objave:
04.03.2021 15:06

Mestna občina Novo mesto in gradbeno podjetje KOP Brežice sta podpisala pogodbo za gradnjo in ureditev podgorjanskega parkirišča nad vasjo Gabrje. Z naložbo želijo preprečiti zdajšnje divje parkiranje številnih pohodnikov, glede na to, da bo sodobno urejeno parkirišče namenjeno tudi avtodomom, pa še okrepiti krajevno turistično ponudbo.

Novomeški župan Gregor Macedoni je po današnjem podpisu povedal, da bodo za naložbo parkirišča pod gabrsko cerkvijo skupaj z davkom odšteli nekaj manj kot 200.000 evrov občinskega denarja, dela pa končali v petih mesecih.

Sicer pa bodo po že opravljeni ureditvi nižje ležečega pohodniškega parkirišča Šumeči potok v Gabrju s 30 parkirnimi mest z novo delno asfaltirano in delno zeleno površino dobili dodatnih 52 navadnih avtomobilskih parkirišč in novo startno pohodniško točko.

Ob navedenih 52 parkiriščih bodo še tri parkirna mesta za gibalno ovirane voznike oz. obiskovalce, dve parkirišči za avtodome, štiri parkirna mesta za motorna kolesa in 10 parkirišč za navadna kolesa. Parkiranje naj bi bilo sicer brezplačno.



Na novem parkirišču za pozneje načrtujejo tudi električne avtomobilske polnilnice in opremo za uporabnike avtodomov, omenjeno širše območja pa bi radi razbremenili motornega prometa, je dodal župan.

Ker želijo razvijati območje Gorjancev, so sicer v zadnjih letih v bližnjih Brusnicah izpeljali prenovo državne ceste oz. glavne podgorjanske prometnice. V Gabrju so uredili avtomobilsko cestno obračališče, dozidujejo še tamkajšnji gasilski dom. Na novomeški občini nad Gabrjem oz. pod nekdanjim smučiščem načrtuje še eno dodatno višje ležeče avtomobilsko parkirišče, je še dejal Macedoni.

Podpredsednik Krajevne skupnosti Gabrje Slavko Matko je dodal, da se krajani Gabrja in njegove okolice ob vse bolj množičnem pohodništvu po Gorjancih in kljub ureditvi omenjenega parkirišča Šumeči potok čedalje bolj soočajo z divjim parkiranjem ob cestišču, ob in na travnikih ter na drugih kmetijskih in gozdnih zemljiščih.

Novomeški župan Gregor Macedoni

O naložbi v parkirišče Gabrje-Gorjanci


Podpredsednik KS Gabrje Slavko Matko

O težavi z divjim parkiranjem in novem pohodniškem parkirišču