Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/Kočevje

FOTO: V Galeriji Vžigalica umetniki povezani s Kočevjem

Piše: STA

Čas objave:
16.01.2019 16:30

V ciklu Ljubljana se klanja Sloveniji se v Galeriji Vžigalica tokrat predstavljajo umetniki, ki so življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem. Selektorice razstave, neodvisna kustosinja Lela Angela Mršek Bajda je izbrala tista dela, v katerih se odraža vprašanje o identiteti skozi umetniške oziroma duhovne mnenjske vidike.

Kot je zapisala kustosinja, likovna in vizualna umetnost na Kočevskem v zadnjih dveh desetletjih ni nastopala suvereno. Dialog med umetniki ni bil javen, tonil je v neugodnih gospodarskih razmerah in pokašljeval na ozadju razkroja umetnostnega sistema. Številni umetniki, življenjsko ali delovno povezani s Kočevjem, so si v tem času zastavljali identitetna vprašanja. Nekateri so kot prostor odgovorov v ospredje postavljali naravo, vendar nikoli mistično, drugi so se podali v psihološko raziskovanje - samih sebe, določenih lokalnih pojavov, družbe nasploh.

Sprva je v ateljejih tiho nastajala polimorfna mreža umetniških del. Kasneje so urbano krajino Kočevja premerile prve umetniške akcije. Leta 2011 pa je nekaj umetnikov javno nastopilo s pobudo za uradno počastitev 80-letnice akademskega kiparja Stanislava Jarma, na Kočevskem vsenavzočnega umetnika in pedagoga. To je sovpadlo z začetkom ponovnega vzpona gospodarstva in spodbudilo rekonstrukcijo umetnostnega sistema, je še zapisala Lela Angela Mršek Bajda.

Tina Đenadić razstavlja akril na platnu Gozd z rumenim drevescem. Kot pravi umetnica, igra pri njenih krajinah ključno vlogo intimna izkušnja narave, ki je močno zakoreninjena v domačem kočevskem prostoru. Mina Fina, ki se predstavlja z instalacijo Pogrešati je to, kar čutiš, kadar nečesa ni, skozi svoje delo izraža dvom o vprašanjih, kot so izgradnja identitete, spolnost in vloge spolov, zastopanost žensk in politika žensk, so njene besede povzeli na spletni strani galerije.

Nataša Gašparac se predstavlja z akrilom na platnu z naslovom Nekaj se plete. Kot pravi: "Zgodi se, da tega niti ne pričakujem in v resnici sploh ne iščem motiva. Kot bi pravzaprav motiv našel mene." Marko Glavač raziskuje načine taktilnosti, haptičnosti v kiparstvu, pa tudi v interaktivnih novomedijskih objektih. Predstavlja se s prostorsko intervencija Pieta.



Dora Gorše skuša skozi fotografski medij prikazati neizrekljivo, kar je skrito očem, ter "zajeti esenco neotipljivega stanja, ki je v ozadju materialne realnosti". Razstavlja fotografijo Geometrija budizma. Aleš Gregorič je ob fotografiji Vonj kože zapisal "zgolj kratek, ne vedno bister uvid v izbrisljiv dogodek". Pavel Gregorič predstavlja fotografijo Balkan 1, Tomaž Gregorič fotografijo z naslovom Periferija 80.

Sašo Koprivec se v akrilu na platno Tkivo ukvarja s telesom, ki pa ni le mimesis svoje podobe, ampak dimenzija vseh aspektov, je tudi tkivo. Polonca Lovšin pozornost usmerja v oblikovanje neodvisnih (infra)strukturnih, produkcijskih in organizacijskih modelov, ki z majhnimi spremembami na ravni vsakodnevnega življenja skušajo pripomoči k velikim spremembam v družbi. Razstavlja dokumente umetniške akcije Gibanje za javni govor/Kočevje - JE.

Lela B. Njatin svojo umetnost povezuje s filozofiranjem o skupnosti in tako ustvarja lastno umetniško metodo, ki jo imenuje časovnoprostorska intervalizacija. Razstavlja dokumente cikla umetniških akcij Beseda velja. Vito Oražem se predstavlja s fotografijo Trga zbora odposlancev v Kočevju, Urška Pečnik razstavlja fotografijo iz modne serije Love me, Društvo kočevskih glasbenikov pa kompilacijo Kočevje špila.

Razstava je na ogled od 15. januarja do 3. marca.