Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevska Reka

V Gotenici obeležili 30 let delovanja policijskih pogajalcev in mobilnih kriminalističnih oddelkov

Piše: STA

Čas objave:
25.05.2023 09:09

Policija je v Vadbenem centru Gotenica obeležila 30 let delovanja policijskih pogajalcev in mobilnih kriminalističnih oddelkov. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v nagovoru dejal, da imajo pogajalci in mobilni oddelki v ustroju slovenske policije pomembno mesto in močno sistemsko ter finančno podporo vodstva policije in ministrstva.

"Zavedam se namreč, da so znanje, veščine in uspešnost vašega dela zelo odvisni od usposabljanj ter kakovostne in sodobne opreme. Tu imate mojo polno podporo kot ministra za notranje zadeve in imate tudi moje osebno globoko spoštovanje," so Poklukarjeve besede zapisali v sporočilu za javnost.

Po njegovih besedah sta obe skupini posebni enoti v strukturi policije s širokim in dragocenim znanjem ter specifičnimi veščinami. V svojih vrstah pa združujeta odlične policijske in kriminalistične strokovnjake, ki so vrhunsko pripravljeni in usposobljeni za reševanje nevsakdanjih in kriznih situacij.

V. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić pa je v nagovoru dejal, da tridesetletnico obeležujejo tudi pod vtisom nedavnih tragičnih dogodkov v Srbiji. Spomnil je, da se tako pogajalci kot kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov že nekaj let intenzivno usposabljajo tudi za primere pojava aktivnega strelca in so visoko usposobljeni za tovrstne krizne situacije.

"Za Slovenijo sicer radi rečemo, da je ena najvarnejših držav na svetu. A iluzorno in v resnici zelo nevarno bi bilo živeti v prepričanju, da se kaj takega pri nas ne more zgoditi," je dejal.



Meni, da kriminalisti mobilnih kriminalističnih oddelkov in pogajalci dobro nevtralizirajo negativne vplive, ki bi lahko poslabšali varnost v Sloveniji. "V 30 letih ste svojo stroko razvili do vrhunskosti in se danes suvereno postavljate ob bok kolegom sorodnih policijskih enot veliko večjih držav," je uslužbence pohvalil Juršić.

Slovesnosti so se poleg slovenskih policistov in kriminalistov udeležili tudi gostje iz tujine in slovenske vojske.

S policijskimi pogajalci je policija pred 30 leti dobila nov pristop k reševanju najtežjih kriznih dogodkov. Pogajanja so bila postavljena pred uporabo sile in orožja, da bi s čim manj škode in žrtvami uspešno rešili najbolj rizične dogodke, kot so ugrabitve, zajetja talcev ali objektov, izsiljevanja, grožnje z ubojem, samomorom in podobno. V zadnjih 15 letih, odkar se beležijo poročila o aktiviranjih, so pogajalci uspešno posredovali v več kot 250 primerih. Enota policijskih pogajalcev deluje na sklic.

Mobilni kriminalistični oddelki na drugi strani delujejo kot redne enote, ki se neposredno in vsakodnevno spopadajo z dobro organiziranimi kriminalnimi združbami. Z zbiranjem informacij, izvajanjem prikritih preiskovalnih oblik dela in operativnimi posredovanji vsak dan pomagajo pri zmanjševanju najhujših oblik kriminala v državi, ko gre med drugim za prepovedane droge, orožje, naročene umore ali trgovino z ljudmi, so še sporočili z Generalne policijske uprave.