kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

V gozdu Portoval bo urejena nova pot za pešce in kolesarje

Piše: STA

Čas objave:
03.06.2021 14:25

Mestna občina Novo mesto in brežiški HPG sta danes podpisala pogodbo za ureditev približno dvokilometrske peščene poti za pešce in kolesarje v novomeškem primestnem gozdu Portoval. Naložba bo občino skupaj z davkom stala nekaj več kot 140.000 evrov, nekaj več kot trimesečna gradbena in druga dela nameravajo končati do jeseni.

Pot se bo začela v Irči vasi in se končala oz. navezala na peščeno pot ob nogometnih igriščih športnega parka Portoval. Večidel bo potekala po obrežju ob robu Krkinega okljuka in gozda. Kjer bo možno, se bo naslonila na uhojene poti, je povedal župan Gregor Macedoni.

Pot bodo opremili s klopmi in koši za smeti, predvideno je tudi travnato območje za sestajanje z mizami in klopmi. Pri gradnji poti bo potreben tudi arheološki nadzor, široka bo poltretji meter, je dodal.


Pot ob Portovalu bo naselji Drska in Brod dodatno povezovala z mestnim središčem, prek načrtovane brvi, ki bo prečila Krko, pa še z nasprotnim rečnim bregom oz. območjem, kjer nastaja novomeški športni olimpijski center.

S tem nadaljujejo prizadevanja v smeri trajnostne mobilnosti, s katerimi bo Novo mesto v nekaj letih v vseh smereh na voljo pešcem in kolesarjem, je še poudaril Macedoni.

Kot je znano, je omenjeni novomeški gozdič naziv dobil po nekdanjem lastniku, ki se je pisal Porto. Pred drugo svetovno vojno je bil še v veljavi njegov naziv Portovald - t. j. Portov gozd, ki je z opuščanjem končne črke d kasneje prešel v Portoval.

Novomeški župan Gregor Macedoni

O ureditvi poti v Portovalu