Katerina Tikhonova Svet24.si

Putinova hči Katerina je v razmerju z Zelenskim

matej periš Svet24.si

Analiza DNK potrdila očetove besede: "Matej je ...

zelenski jansa tw Necenzurirano

Janševo orožarsko darilo Ukrajini

tonin jansa bobo2 Reporter.si

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past ...

slovenija Ekipa24.si

Posnetek iz slačilnice v javnosti! Slovenke ...

sandi-hribernik Njena.si

Poroka na prvi pogled: Sandi o kritikah, ki jih je...

doncic pivo Ekipa24.si

Dončić pil pivo na dan tekme z Warriorsi? ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem bodo začeli graditi parkirno hišo

Piše: STA

Čas objave:
22.04.2019 12:43

Grosupeljski župan Peter Verlič in predsednik uprave podjetja Pomgrad Iztok Polanič bosta v torek podpisala pogodbo za gradnjo parkirne hiše P+R Grosuplje. Konec meseca se bo nato začela gradnja parkirne hiše, ki bo pomenila nov velik korak v smeri spodbujanja uporabe javnega potniškega prometa in trajnostne mobilnosti, so za STA dejali na občini.

Parkirna hiša P+R Grosuplje bo nastala na parkirišču pri občini oziroma poleg avtobusne in železniške postaje. V njej bo skupno 222 parkirnih mest, od tega jih bo 161 namenjenih parkiranju po sistemu P+R oziroma potnikom, ki bodo za pot na želeni cilj prestopili iz avtomobila na avtobus ali vlak.

Parkirna hiša bo omogočala tudi polnjenje električnih vozil, zaprta kolesarnica za 40 koles ob njej pa tudi polnjenje električnih koles.

Krajani bodo svoje vozilo tako lahko parkirali v parkirni hiši in se naprej proti Ljubljani odpeljali z avtobusom ali z vlakom. Da bo tudi vožnja z vlakom postala prijaznejša, se v Grosupljem obeta tudi celovita prenova železniške postaje že to jesen.

Občina je sicer s projektom P+R Grosuplje bila uspešno na javnem razpisu ministrstva za infrastrukturo in tako za izgradnjo parkirne hiše dobila tudi nepovratna sredstva evropske kohezijske politike v višini 1,7 milijona evrov.

Ob gradnji parkirne hiše načrtujejo gradnjo novih tirov, otočnih peronov in ureditev postajnega poslopja s parkiriščem ter ostalimi pripadajočimi površinami na območju železniške postaje. Zgradili bodo tudi dva podhoda. Prvi bo povezoval ne samo perone, ampak tudi Taborsko in Industrijsko cesto, prehod bo tako možen preko cele železniške postaje. Tam, kjer je urejeno začasno prečkanje pešcev in kolesarjev proti Sončnim dvorom, pa bo nastal drugi podhod, namenjen pešcem in kolesarjem.

V občini so pred nekaj meseci predali namenu nov nadvoz Brezje proti Sončnim dvorom, sedaj pa bodo v sklopu prenove železniške postaje porušili obstoječi nadvoz Motvoz proti Ponovi vasi, ki predstavlja ozko grlo, in zgradil novega, širšega, da bo varen za največja vozila, pa tudi za pešce in kolesarje.

Občina sicer s svojimi projekti, kot je parkirna hiša P+R Grosuplje, sledi svoji strategiji 3G, ki med drugim izpostavlja slogan Grosuplje Goes Green oz. zeleno vizijo razvoja občine, pa tudi sprejeti celostni prometni strategiji občine, so zapisali na spletni strani občine.