Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem načrtujejo nov kulturni center

Piše: STA

Čas objave:
01.03.2020 10:45

Občina Grosuplje je objavila javni natečaj za izbor najboljšega predloga za kulturni center, ki bo vseboval tudi prostore glasbene šole. Nahajal se bo med Taborsko cesto in železnico v bližini parkirne hiše. Vseboval bo dve dvorani in sedem manjših prostorov ter šest učilnic za skupinski in 24 učilnic za individualni pouk za potrebe glasbene šole.

Kot so sporočili iz grosupeljske občinske uprave, so se za gradnjo novega kulturnega centra odločili zaradi dotrajanosti in premajhnih kapacitet obstoječega Kulturnega doma Grosuplje. Kulturni dom je brez ustreznih parkirnih površin, prav tako ima premajhne prostore Glasbena šola Grosuplje, ki je ena izmed večjih v Sloveniji, saj šteje 567 učencev, od tega jih ima 519 individualni pouk. Glasbeno šolo Grosuplje sestavljajo matična šola Grosuplje in podružnice Dobrepolje, Ivančna Gorica ter Škofljica. Pouk se izvaja na več različnih lokacijah v neustreznih prostorih in pogojih.

Pobudnik za izgradnjo centra je Občina Grosuplje, s tem pa sledi svoji viziji 3G kot gospodarne, gostoljubne in globalne občine, in sicer kot ena od 25 občin podpornic pri kandidaturi Mestne občine Ljubljana za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Če bo izbrana Ljubljana, bodo infrastrukturni projekti v okviru projekta EPK 2025 v pristojnosti občin. V najnovejši izdaji Grosupeljskih odmevov je župan Peter Verlič zapisal, da si s tem projektom v okviru kandidature Ljubljane nadejajo uspešne pridobitve sredstev za izgradnjo.

Kot je sporočila občina, pričakujejo sofinanciranje države in Evropske unije. Pričakovana vrednost objekta je ocenjena med 9 in 10 milijoni evrov. Glede na časovnico v objavljenem natečaju je v aprilu predvidena oddaja natečajnih elaboratov in objava rezultata. V juniju bo sledila sklenitev pogodbe za izdelavo projektne dokumentacije z zmagovalcem natečaja in konec leta 2020 pridobitev gradbenega dovoljenja.

V centru načrtujejo izgradnjo dvoran v velikosti 400 in 240 kvadratnih metrov ter sedem večnamenskih prostorov. Za potrebe matične glasbene šole Občine Grosuplje je predvidenih šest učilnic za skupinski pouk in 24 učilnic za individualni pouk, prav tako pa zbornica, šolska knjižnica ter drugi pomožni prostori.

Natečajno območje si bo kulturni center delil z garažno hišo, ki je že v izgradnji in glede na satelitske posnetke območje večinoma že zaseda. Na vprašanje, kako bodo vse prostore kulturnega centra umestili v natečajno območje, so odgovorili, da le-to obsega površino 4870 kvadratnih metrov, od tega parkirna hiša P+R Grosuplje zaseda 1820 kvadratnih metrov. Posledično ostaja za umestitev kulturnega centra še 3050 kvadratnih metrov, kar je več kot polovica natečajnega območja.

Zapisali so še, da je območje po namenski rabi urbano središče in je po sprejetem občinskem prostorskem načrtu namenjeno mestotvornim dejavnostim, kjer število kletnih etaž ni omejeno, višinsko pa je dopuščen gabarit P+9+M. Glede na izveden zazidalni preizkus samega območja pričakujejo, da bo objekt kulturnega centra visok približno toliko kot parkirna hiša P+R Grosuplje, natečajne rešitve pa lahko ponudijo tudi popolnoma drugačne zasnove znotraj podanih zahtev in omejitev natečaja.

Trenutni prostori Kulturnega doma Grosuplje in Glasbene šole Grosuplje po vzpostavitvi novega kulturnega centra ne bodo samevali. Nahajajo se namreč v urbanem središču mesta in se jih bo uporabilo za namene, ki jih omogoča občinski prostorski načrt, so še zapisali.