900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Grosuplje

V Grosupljem odprli Žabjo hišo

Piše: STA

Čas objave:
07.07.2021 19:46

Na robu Krajinskega parka Radensko polje v občini Grosuplje je danes svoja vrata odprl prvi center ohranjanja narave v Sloveniji Žabja hiša. Z njo želijo po besedah grosupeljskega župana Petra Verliča ljudem približati Radensko polje in ljudi na splošno osveščati o pomenu ohranjanja narave.

Radensko polje je najmanjše kraško polje na območju Slovenije, kjer je bil leta 2011 zaradi izredne biotske pestrosti ustanovljen krajinski park. Center ohranjanja narave, ki stoji na robu polja, se nahaja na otoku v vasi Mala Račna, natančneje na izviru potoka Šica, enega izmed treh vodotokov, znanega predvsem po svojih meandrih.

Ob vstopu v Žabjo hišo se je mogoče sprehoditi skozi razstavo in s pomočjo različnih interpretacijskih pripomočkov spoznati značilnosti žive in nežive narave krajinskega parka. Z igranjem labirinta je mogoče spoznati, kako je preplet vode, kamna in glinenih nanosov ustvaril posebne razmere za naselitev tamkajšnjih pestrih rastlinskih in živalskih vrst, pa tudi človeka. Med drugim je mogoče najti odgovore na vprašanja, zakaj je treba varovati naravo, pa tudi na kakšen način, so sporočili z Občine Grosuplje.


"To bo hiša za vse generacije - od najmlajših do najstarejših," ob tem pravi Župan. Objekt je ime Žabja hiša besedah župana sicer dobil po vsakoletni akciji v občini, ko posamezniki v času selitev prenašajo žabe preko prometne ceste.

Prenova objekta je stala 400.000 evrov, z njim pa bo upravljal Turizem Grosuplje. Žabja hiša bo v začetku odprta ob koncih tedna, v soboto in nedeljo, od 10. do 18. ure, pozneje pa bo besedah župana računajo, da bo odprt vsak dan. Za skupine pa bo mogoč tudi poseben dogovor.

Center, ki je bil vzpostavljen v sklopu projekta Vezi narave in s pomočjo evropskih sredstev, bosta drevi odprla župan Verlič in minister, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonko Černač.

Grosupeljski župan Peter Verlič o Žabji Hiši