Rok Vihar 2 Svet24.si

Fatalni moški za leto 2022 je igralec Rok Vihar

spolno nadlegovanje Svet24.si

Direktor ZD medicinski sestri: "Bi rada vedela, ...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Padec ministrice Bobnarjeve »plod spletkarjenja ...

Primož Roglič Ekipa24.si

Primož Roglič razkril odlične novice, hkrati pa...

sanjski-moški Njena.si

Sanjski Blaž in top bejba: Kaj si Blaž misli o ...

doncic smith dallas Ekipa24.si

Glejte, kaj mu je naredil Dončić: Finney-Smith o...

Novice Grosuplje

V Grosupljem z izgradnjo še drugega zadrževalnika nad težave s poplavami

Piše: STA

Čas objave:
19.09.2022 10:59

V Grosupljem so končali gradnjo zadrževalnika Veliki potok, s katerim naj bi v veliki meri rešili težave s poplavami do obsega 100-letnih vod. Pred poplavami bo ščitil predvsem središče mesta. Zadnje dni, ko so del države zajele obilne padavine, je tudi že uspešno prestal prvi preizkus.

Gradnjo zadrževalnika, ki lahko zdrži do 573.355 kubičnih metrov vode in varuje do obsega 100-letnih vod, so v občini začeli poleti 2020. Glavna gradbena dela so bila končana spomladi, konec avgusta so ga priključili še na električno omrežje. Za nekaj več kot šest milijonov evrov je zadrževalnik zgradilo podjetje CGP.

Kot navajajo na občini Grosuplje, gre za suhi zadrževalnik visokih voda, kar pomeni, da se nivo vode pred pregrado poveča samo v času poplav. Talni izpust se regulira z zapornico, predvsem zaradi naravovarstvenih ukrepov pa je vedno zagotovljen minimalni pretok vode. Pregrada zadrževalnika je visoka 15 metrov in dolga nekaj več kot 200 metrov.



Za gradnjo zadrževalnikov so se v Grosupljem odločili zaradi stalne nevarnosti poplav, tako v samem mestu kot v njegovi okolici. V zadnjih 30 letih, pa tudi prej, je bilo namreč mesto z okolico večkrat poplavljeno, najbolj leta 2010.

Leta 2008 je občina najprej zgradila zadrževalnik Bičje, zdaj še zadrževalnik Veliki potok. Njegova naloga bo ščitenje središča mesta pred poplavami Grosupeljščice, kakor se Veliki potok imenuje v spodnjem delu. Da bodo dosegli želeno stopnjo varnosti, bodo morali sicer v občini urediti še njeno strugo, kar pa naj ne bi predstavljalo večjega izziva.